Monkeypox: οι ειδικοί δίνουν νέα ονόματα στις παραλλαγές του ιού

Μια ομάδα παγκόσμιων εμπειρογνωμόνων που συγκλήθηκε από τον ΠΟΥ συμφώνησε σε νέα ονόματα για τις παραλλαγές του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την ευθυγράμμιση των ονομάτων της νόσου, του ιού και των παραλλαγών —ή clades— με τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές . Οι ειδικοί συμφώνησαν να ονομάσουν  χρησιμοποιώντας λατινικούς αριθμούς.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ονομάστηκε με την πρώτη ανακάλυψη το 1958, πριν υιοθετηθούν οι τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές στην ονομασία ασθενειών και ιών. Ομοίως για το όνομα της ασθένειας που προκαλεί. Οι κύριες παραλλαγές προσδιορίστηκαν από τις γεωγραφικές περιοχές όπου ήταν γνωστό ότι κυκλοφορούσαν.

Η τρέχουσα βέλτιστη πρακτική είναι ότι οι νέοι ιοί, οι σχετικές ασθένειες και οι παραλλαγές του ιού θα πρέπει να ονομάζονται με στόχο να αποφευχθεί η πρόκληση προσβολής σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική, εθνική, περιφερειακή, επαγγελματική ή εθνοτική ομάδα και να ελαχιστοποιηθεί κάθε αρνητικός αντίκτυπος στο εμπόριο. , ταξίδια, τουρισμός ή καλή διαβίωση των ζώων.

Νόσος : Η εκχώρηση νέων ονομάτων σε υπάρχουσες ασθένειες είναι ευθύνη του ΠΟΥ σύμφωνα με τη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων και της Οικογένειας Διεθνών ταξινομήσεων σχετικών με την υγεία του ΠΟΥ (WHO-FIC). Ο ΠΟΥ πραγματοποιεί ανοιχτή διαβούλευση για ένα νέο όνομα ασθένειας για την ευλογιά των πιθήκων. Όποιος επιθυμεί να προτείνει νέα ονόματα μπορεί να το κάνει εδώ (βλ. ICD-11, Προσθήκη προτάσεων).

Ιός : Η ονομασία των ειδών του ιού είναι ευθύνη της Διεθνούς Επιτροπής για την Ταξινόμηση των Ιών (ICTV), η οποία έχει σε εξέλιξη διαδικασία για την ονομασία του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Παραλλαγές/κλάδια : Η ονομασία των παραλλαγών για τα υπάρχοντα παθογόνα είναι συνήθως το αποτέλεσμα της συζήτησης μεταξύ των επιστημόνων. Προκειμένου να επισπευσθεί η συμφωνία στο πλαίσιο της τρέχουσας επιδημίας, ο ΠΟΥ συγκάλεσε  ad hoc  συνάντηση στις 8 Αυγούστου για να επιτρέψει στους ιολόγους και στους ειδικούς της δημόσιας υγείας να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με τη νέα ορολογία.

Ειδικοί στην ιολογία της ευλογιάς, την εξελικτική βιολογία και εκπρόσωποι ερευνητικών ινστιτούτων από όλο τον κόσμο εξέτασαν τη φυλογένεση και την ονοματολογία γνωστών και νέων παραλλαγών ή κλάδων του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Συζήτησαν τα χαρακτηριστικά και την εξέλιξη των παραλλαγών του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, τις προφανείς φυλογενετικές και κλινικές διαφορές τους και τις πιθανές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και τη μελλοντική ιολογική και εξελικτική έρευνα.

Η ομάδα κατέληξε σε συναίνεση σχετικά με τη νέα ονοματολογία για τους ιούς, η οποία είναι σύμφωνη με τις βέλτιστες πρακτικές. Συμφώνησαν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να καταγράφονται και να ταξινομούνται τα κλάσματα του ιού σε θέσεις αποθήκευσης αλληλουχιών γονιδιώματος.

Επιτεύχθηκε συναίνεση για να αναφέρεται τώρα η πρώην λεκάνη του Κονγκό (Κεντροαφρικανική) ως Clade one (I) και η πρώην Δυτική Αφρική ως Clade Two (II). Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι το Clade II αποτελείται από δύο υποκατηγορίες.

Η σωστή δομή ονομασίας θα αντιπροσωπεύεται από έναν ρωμαϊκό αριθμό για το clade και έναν πεζό αλφαριθμητικό χαρακτήρα για τις υποκατηγορίες. Έτσι, η νέα σύμβαση ονομασίας περιλαμβάνει τα Clade I, Clade IIa και Clade IIb, με το τελευταίο να αναφέρεται κυρίως στην ομάδα παραλλαγών που κυκλοφορούν σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια έξαρση του 2022. Η ονομασία των γενεαλογιών θα είναι όπως προτείνεται από τους επιστήμονες καθώς εξελίσσεται το ξέσπασμα. Οι εμπειρογνώμονες θα συγκληθούν εκ νέου ανάλογα με τις ανάγκες.

Τα νέα ονόματα για τα clades θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ αμέσως όσο συνεχίζονται οι εργασίες για τα ονόματα των ασθενειών και των ιών.

 

 

Πηγή CDC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή