Θοδωρής Καλούδης

Μόνο στοίχημα η ισχυρή αυτοδυναμία – Το εύρος της μετακίνησης Κεντρώων ψηφοφόρων προς τη ΝΔ θα κρίνει και το εύρος της αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Του Θοδωρή Καλούδη

«Από το 1981, όταν ο Ανδρέας πήρε την εξουσία, έχω να δω τέτοια βεβαιότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών» έλεγε, χθες βράδυ, στο economico.gr «παλαιά καραβάνα» της πολιτικής.

Είχαν ήδη γίνει γνωστές οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που «κλείδωναν» ευρεία νίκη για τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο ο έμπειρος πολιτικός δεν αναφερόταν στα μεγέθη των επιστημονικών μετρήσεων. «Είναι η μυρωδιά στον αέρα, η αίσθηση που έχω περπατώντας στο δρόμο, συζητώντας με τον απλό κόσμο», μας έλεγε. «Όλα έχουν κριθεί, ο κόσμος έχει πάρει τις αποφάσεις του. Κουράστηκε με τον Τσίπρα».

Αυτό δείχνουν στην ουσία και οι δημοσκοπήσεις: Ένα ρεύμα απαλλαγής από ό,τι «τρελό» κι “ανώμαλο” ζήσαμε τα τελευταία 4,5 χρόνια και μια προσδοκία που γεννά η υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη ότι θα κυβερνήσει τη χώρα με γνώμονα το αυτονόητο και αναζητώντας ευρύτερες δημοκρατικές συναινέσεις.

Η νέα ισχυρή κοινωνική συμμαχία

Όλα τα «ποιοτικά» ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταγράφουν μια νέα κοινωνική συμμαχία με άξονα τη μεσαία τάξη.

Το νέο κοινωνικό ρεύμα είναι ευρύτερο της κομματικής επιρροής της ΝΔ και καταγράφεται ως πλειοψηφικό, από το γεγονός ότι ένα ποσοστό μεταξύ 47% και 55% (ανάλογα με την εταιρία δημοσκόπησης) επιθυμεί «αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη» ή «κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ». Οι πολίτες αυτοί διαμορφώνουν σήμερα έναν ευρύ «κύκλο κοινωνικής συναίνεσης» για την πορεία του τόπου σε συγκεκριμένες αυτονόητες κατευθύνσεις για ανάπτυξη και προκοπή.

Η στάση Γεννηματά οδηγεί στην αυτοδυναμία

Με φανερή πλέον τη νίκη της ΝΔ, όσο πλησιάζουμε στην «ώρα της κρίσης», το κρίσιμο θέμα παραμένει η αυτοδυναμία ή η «συγκρότηση κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ» και προφανώς με στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ.

Όμως η θολή και διαρκώς μεταβαλλόμενη εικόνα που εμφανίζει, ως προς τα κρίσιμα διακυβεύματα των εκλογών, η αδύναμη ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ, (και διάφοροι θιασώτες της θέσης «πάμε Αριστερά», που επηρεάζουν την Κυρία Γεννηματά)  δημιουργεί ανασφάλεια σε πολλούς εν δυνάμει ψηφοφόρους του και ευρύτερες ανησυχίες για την ομαλή πορεία των εξελίξεων και τη σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα την επόμενη μέρα.

Η «γραμμή Γεννηματά» αδικεί τη «δημοκρατική παράταξη» και της στερεί τον ουσιώδη πολιτικό ρόλο που δικαιούται στη νέα πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία. Στην ουσία αγνοεί και ακυρώνει την τάση των πολιτών εκείνων που προφανώς δεν ανήκουν στη ΝΔ και δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να συνεργαστεί το ΚΙΝ.ΑΛ με τη ΝΔ στη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης.

Η “απελευθέρωση” των Κεντρώων

Απελευθερώνει έτσι πολλούς «προοδευτικούς» ψηφοφόρους (που αναζητούν σταθερότητα και επιστροφή στην κανονικότητα) από το σύνδρομο παλαιότερων σκληρών αντιπαραθέσεων με τη «δεξιά». Άλλωστε, σε αυτή την «απελευθέρωση», τους βοηθάει και το «κεντρώο» προφίλ που έχει υιοθετήσει ο νέος ηγέτης της.

Αυτή η εξέλιξη εξηγεί και τον εκλογικό «αέρα που φουσκώνει τα πανιά» της Νέας Δημοκρατίας. Ο «αέρας νίκης» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν προκύπτει μόνο από τη σχεδόν καθολική συσπείρωση της «ιστορικής συντηρητικής παράταξης». Αλλά και τη συμβολή παραδοσιακών κεντρώων ψηφοφόρων, που παλαιότερα στήριζαν τις μεγάλες πλειοψηφίες του ΠΑΣΟΚ και τώρα συγκροτούν μια “σιωπηλή συνιστώσα” που συνδράμει τον κ. Μητσοτάκη.

Το εύρος της μετακίνησης αυτών των ψηφοφόρων προς τη ΝΔ θα κρίνει την Κυριακή και το εύρος της αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή