Μόνο το 0,6% του ΑΕΠ διατίθεται για προστασία των ανέργων – “Φτωχό” το κοινωνικό κράτος

Μείωση 5,23% των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο σε σχέση με το 2021

Μόλις το 0,6% του ΑΕΠ διατίθεται για την προστασία των ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου Προϋπολογισμού.

Το άθροισμα των επιβαρύνσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έχει φτάσει να αντιστοιχεί για το 2018 στο 41,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα με τον μέσο όρο των χωρών-μελών της Ευρωζώνης να διαμορφώνεται στο 36,87%. Μπήκαμε στο club των χωρών-μελών της Ευρωζώνης με τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις χωρίς όμως να έχουμε τις αντίστοιχες παροχές. Φόροι και ασφαλιστικές παροχές έχουν φτάσει να αντιστοιχούν στο 41,5% του ΑΕΠ με βάση τα στοιχεία του 2018. Η Φινλανδία κινείται σε υψηλότερα επίπεδα (42,3%). Ομως η Φινλανδία διαθέτει το 2,1% του ΑΕΠ της για την προστασία των ανέργων, ενώ η Ελλάδα μόλις το 0,6%.

Η Ελλάδα είναι στην 5η θέση των χωρών-μελών της Ευρωζώνης όσον αφορά το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων από άμεσους και έμμεσους φόρους όπως επίσης και από ασφαλιστικές εισφορές. Στην κορυφή της λίστας είναι το Βέλγιο με 47,4%, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 44,8%, η Φινλανδία με 42,3% και η Ιταλία με 41,9%.

Ολες αυτές οι χώρες όμως έχουν μια διαφορά με την Ελλάδα: χρηματοδοτούν ένα πιο γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος: στη Γαλλία, οι δαπάνες για την προστασία των ανέργων φτάνουν στο 1,5% του ΑΕΠ, στο Βέλγιο η αντίστοιχη δαπάνη φτάνει στο 1,2%, ενώ στην Ιταλία δαπανάται το 0,8% για την προστασία των ανέργων. Και όμως: Η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο, το 2018, να έχει υψηλότερο συντελεστή επιβαρύνσεων από τη Γερμανία και την Ολλανδία και φυσικά πολύ υψηλότερο συντελεστή από όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνια (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή