Μονοκλωνικά αντισώματα: Αρχίζει αύριο η χορήγησή τους σε ασθενείς. Ποια θα είναι τα κριτήρια

μονοκλωνικά αντισώματα

Ακόμη ένα όπλο έναντι της COVID-19 αναμένεται να εντάξουν στη φαρμακευτική φαρέτρα τους οι γιατροί στη χώρα καθώς αρχίζει από αύριο η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς.

Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται, με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν διαμορφωθεί από την Επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας, μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, τόσο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται στην κοινότητα όσο και για νοσηλευόμενους ασθενείς.

Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

– Πώς γίνεται η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων

Η χορήγησή τους απαιτεί νοσοκομειακό περιβάλλον. Γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση στον ασθενή και όλη η διαδικασία διαρκεί συνολικά περίπου μία ώρα, εκ της οποίας ο μισός χρόνος είναι η ίδια η χορήγηση του φαρμάκου και ο άλλος μισός η παρακολούθηση του ασθενούς για το ενδεχόμενο να εκδηλώσει σπάνια αλλεργική αντίδραση.

Σε ποιους ασθενείς χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα;

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων διαμορφώνει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου, που σημαίνει ότι η χορήγηση της θεραπείας θα γίνεται με βάση καλά καθορισμένα κριτήρια και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα έναντι του ιού.

Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ ακριβής διαβάθμιση για το πότε χορηγούνται.

Επειδή δεν μπορούμε με ακρίβεια να γνωρίζουμε ποιοι ασθενείς θα εκδηλώσουν σοβαρή COVID-19, λαμβάνονται υπόψη έμμεσοι δείκτες από τη στατιστική –στην ίδια λογική που έγινε και η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών–, δηλαδή άτομα ηλικιωμένα ή με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως ανοσοκατασταλμένοι, παχύσαρκοι ή με σακχαρώδη διαβήτη.

Γιατί οι ποσότητες των μονοκλωνικών αντισωμάτων που διατίθενται είναι λίγες

Η παραγωγή τους είναι χρονοβόρος και κοστοβόρος. Δεν είναι χημικές ουσίες που μπορούμε να συνθέσουμε άμεσα στο εργαστήριο. Πρόκειται για ουσίες που συνθέτουν ζωντανοί οργανισμοί (πειραματόζωα), συλλέγονται και κατόπιν επεξεργασίας είναι έτοιμες προς χορήγηση. Αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει αισθητά στο μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή