Μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης στο κράτος – Τα πέντε σημεία που πάνε τη χώρα ένα βήμα μπροστά

 

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας φάνηκε από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την υιοθέτηση ενός σύγχρονου μοντέλου «εταιρικής διακυβέρνησης», καλά προετοιμασμένου, όπως είδαμε, πολύ πριν περάσει το κατώφλι του Μαξίμου.

Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση εμφανίζεται τόσο έτοιμη να αναλάβει το management της χώρας. Η όλη διαδικασία κάνει τις ανάλογες εμπειρίες μας από το παρελθόν να μοιάζουν αναχρονιστικές και ξεπερασμένες.

Τι είναι το μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη

  1. Ο σχεδιασμός της κυβερνητικής πολιτικής έχει άξονα και συγκεκριμένους στόχους, κατά τομέα δράσης, μελετημένους και με ακρίβεια προσχεδιασμένους από ένα κεντρικό επιτελείο πολιτικών και τεχνοκρατών, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πολύ πριν η ΝΔ έρθει στην εξουσία.
  2. Οι υπουργοί έχουν την πολιτική ευθύνη εφαρμογής των πολιτικών της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το υπουργείο τους και συντονίζουν τους υφυπουργούς και τις υπηρεσίες τους. Η αποφασιστικότητα και η πολιτική επεξεργασία των αποφάσεων είναι κρίσιμες παράμετροι για το ρόλο τους. Είναι υπεύθυνοι ως προς την αποτελεσματικότητα των οριοθετημένων στόχων του υπουργείου.
  3. Οι υφυπουργοί – κυρίως τεχνοκράτες επιλεγμένοι από καιρό, από τον ιδιωτικό τομέα και διεθνείς οργανισμούς – έχουν τοποθετηθεί στα υπουργεία με προκαθορισμένες αρμοδιότητες (δεν τους τις «παραχωρεί» πλέον ο υπουργός). Από αυτούς ο κ. Μητσοτάκης περιμένει «να γίνει η δουλειά» σε κρίσιμους τομείς.
  4. Κάθε υπουργός και υφυπουργός αξιολογείται και λογοδοτεί για το έργο του. Αρχές κρίσιμες για την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια μιας επιχείρησης, πολύ περισσότερο μιας κυβέρνησης. Αυτοί με τη σειρά τους οφείλουν να εφαρμόσουν τις αρχές αυτές στα στελέχη του υπουργείου τους.
  5. Υιοθετείται η ηλεκτρονική παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου με το πρωτοποριακό σύστημα «Μαζί». Η πορεία κάθε δράσης παρακολουθείται on line από το επιτελείο του πρωθυπουργού ως ένα «επιχειρηματικό project» που πρέπει να πετύχει. Οι καθυστερήσεις επισημαίνονται εγκαίρως για τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο χρονοδιάγραμμα της δράσης. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αναμένεται να διαχυθεί σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

Αυτό το μοντέλο εγγυάται ότι τουλάχιστον η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει, γνωρίζει πως να το κάνει και έχει μηχανισμό ελέγχου των αποτελεσμάτων. Είναι η σύγχρονη πλατφόρμα δράσης της.

Από εκεί και πέρα όλα θα κριθούν και από την κατεύθυνση που θα πάρουν οι πολιτικές της. Αν δηλαδή θα καταφέρουν να βάλουν τη μηχανή να λειτουργήσει παραγωγικά στο εσωτερικό. Αν τελικά η επιδιωκόμενη ανάπτυξη χτυπήσει την πόρτα κάθε νοικοκυριού και επιχείρησης. Αν οι θεσμοί επενακτήσουν το κύρος τους. Αν επανέλθει η ασφάλεια στους πολίτες. Και αν θα πετύχει ένα δυναμικό rebranding της χώρας στο εξωτερικό. Τότε μόνο θα αποδειχτεί ότι και η καλά σχεδιασμένη εγχείρηση πέτυχε και ο ασθενής μπορεί να σταθεί στα πόδια του…

Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή