Moody’s: Tο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα βοηθήσει τις τράπεζες στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

Πιστωτικά θετικό για τις τράπεζες χαρακτηρίζει ο οίκος Moody’s το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς θα τονώσει τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι ακόμα μια θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία εν γένει αποτελεί η πλήρης απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει οι τράπεζες θα επωφεληθούν από το αναθεωρημένο πλαίσιο προστασίας γιατί είναι πιο αυστηρά τα κριτήρια επιλογής και περιορίζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όπως σημειώνει, τα στεγαστικά είναι η κατηγορία δανείων με την καλύτερη απόδοση στη χώρα, με τα NPEs σε αυτή την κατηγορία σε χαμηλότερο ποσοστό απ’ ό,τι σε άλλους τύπους δανείων.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, αποτελούν το 1/3 του συνόλου των προβληματικών δανείων και είναι τα πλέον δύσκολα σε αντιμετώπιση, δεδομένου ότι το 31% των δανειοληπτών έχουν αιτηθεί προστασία υπό το νόμο Κατσέλη. Με τον τρόπο αυτό προστάτευσαν την πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό, ενώ οι υποθέσεις θα παραμείνουν για χρόνια σε αναμονή μέχρι να φτάσουν στο ακροατήριο.

Ταυτόχρονα, όμως, οι τράπεζες έχουν μηδενική έως ελάχιστη επιρροή σε αυτές τις υποθέσεις, πολλές από τις οποίες, γράφει η Moody’s, αφορούν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αυτή η κατάσταση οδήγησε και σε αναθεώρηση του πλαισίου, συμπληρώνει. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι ο νέος νόμος θα ενισχύσει την ικανότητα των τραπεζών να πιέσουν για αναδιάρθρωση δανείων που κατέχουν δανειολήπτες με ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους τους.

Επιπλέον, για περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα στην αποπληρωμή, το δημόσιο θα βοηθήσει προκειμένου οι συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις να είναι βιώσιμες. Παράλληλα, ο οίκος στην ανάλυσή του εκτιμά ότι οι δανειστές θα αποδεσμεύσουν το περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τα μέτρα εξυπηρέτησης χρέους.

[more]

Επισημαίνει δε ότι μπορεί να δοθεί και το «πράσινο φως» για την εξόφληση τμήματος από τα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ, προσφέροντας την εξαίρεση από την υποχρέωση να πληρωθεί κατ’ αναλογία ο EFSF, κάτι που έγινε παλαιότερα στην περίπτωση της Ιρλανδίας και την Πορτογαλίας.

Σε ξεχωριστό σημείωμα ο Moody’s επισημαίνει ότι με την απεξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) οι ελληνικές τράπεζες θα διαφοροποιήσουν το μίγμα της χρηματοδότησής τους. Αυτό πιθανότατα θα προσελκύσει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές με τοποθετήσεις σε μη εξασφαλισμένα ομόλογα. Κάτι παρόμοιο, θυμίζει ο Moody’s, είχε γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, όταν οι ελληνικές τράπεζες ανέκτησαν την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα η απεξάρτηση από τον ELA θα συμβάλλει ευρύτερα στην τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντάς τους να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή