Moody’s Analytics: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι φέτος 5.7%, από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη. Πολιτική σταθερότητα, τουρισμός, επενδύσεις οι βασικοί λόγοι

Η Moody's διατήρησε τη χώρα ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα

Η Moody’s Analytics εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι φέτος 5.7%, ποσοστό που την κατατάσσει στις τρείς χώρες την υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, μαζί με την Ιρλανδία και τη Μάλτα. Ο διεθνής Οίκος θεωρεί ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν, της ελληνικής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αρκετά χαμηλές καθώς κινούνται από το 3,2% έως το 4,5% για το 2022.

Όπως εκτιμά η Moody’s Analytics , “η πρόβλεψή  είναι ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει τη δυναμική της Ευρωζώνης και στο τέλος του τρέχοντος έτους να βρίσκεται κατά 5% πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό, ενώ στην Ευρωζώνη θα είναι μόνο 1,1% πάνω από αυτό”.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το πρώτο τρίμηνο του 2022, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση , ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αγορών, και κινείται ήδη 3% πάνω από το προ-πανδημίας επίπεδα, τη στιγμή που το ΑΕΠ της Ευρωζώνης βρίσκεται μόλις 0,8% πάνω.

Οι 4 παράγοντες που ενισχύουν την ανάπτυξη

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Moody’s Analytics η θετική αυτή εξέλιξη για την οικονομία της χώρας, οφείλεται σε μια σειρά από κρίσιμους παράγοντες:
  • Η αύξηση του ΑΕΠ θα λάβει ισχυρή στήριξη από τον τουρισμό (οι αφίξεις τουριστών και τα έσοδα θα είναι συγκρίσιμα με το 2019) και τις επενδύσεις (αύξηση στις πάγιες επενδύσεις κατά 9,6%)
  • Δεν θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές, γεγονός που συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα. (“Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει τη θητεία της και οι εκλογές θα γίνουν το 2023”)
  • Η ένταση στο Αιγαίο δεν προβλέπεται να κλιμακωθεί  περαιτέρω
  • Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας δεν επηρεάζει σημαντικά την ελληνική οικονομία .

Ο οίκος αναμένει πάντως επιβράδυνση της δυναμικής της ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο καθώς και ένα αδύναμο 2023 με εκτιμώμενη ανάπτυξη 1,9%, λόγω του συνεχιζόμενου  υψηλού πληθωρισμού.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή