Moody’s: Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης ανοίγει δρόμους ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα – Το «κλειδί» των επενδύσεων και η μεγάλη βελτίωση στη δημόσια διοίκηση

Moody's Ελλάδα

Ισχυρή δυναμική ανάπτυξης, ειδικά μετά το 2022 και με προϋπόθεση την ουσιαστική αύξηση των επενδύσεων, δίνει στην Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s.

Όπως σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης στην τελευταία 4σέλιδη ανάλυσή του με τίτλο “Government of Greece: National recovery plan is set to bolster investment and medium-term growth”, το πρόγραμμα προσφέρει ισχυρή δυναμική για την αποκατάσταση των χαμηλών επενδύσεων της Ελλάδας και την επίτευξη μεγαλύτερης ανάπτυξης.

Η έγκαιρη υποβολή και η περιεκτική φύση του σχεδίου – και το πιο σημαντικό, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εμποδίων που στο παρελθόν υπονόμευσαν τις δημόσιες επενδύσεις – αναδεικνύουν τις βελτιώσεις στα θεσμικά όργανα της Ελλάδας, όπως τονίζεται στην έκθεση.

Τα παραπάνω, εξηγεί η Moody’s, αποτέλεσαν τον βασικό μοχλό πίσω από την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε Ba3 το Νοέμβριο του 2020.

H Eλλάδα είναι η μεγάλη ωφελημένη του Ταμείου

Σύμφωνα με τη Moody’s, σε σχετικούς όρους, η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Θα λάβει 30,9 δισ. ευρώ (16,8% του ΑΕΠ του 2019) συνολικά, σχεδόν το 60% των οποίων θα είναι υπό τη μορφή επιχορηγήσεων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης δείχνει ότι σχεδόν το ήμισυ των επιχορηγήσεων θα κατευθυνθούν προς την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ τα υπόλοιπα θα αντιμετωπίσουν άλλους στόχους, όπως η προώθηση της συμμετοχής στην εργασία, η βελτίωση των δεξιοτήτων και της καινοτομίας, η μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και η περαιτέρω βελτίωση της φορολογικής διαχείρισης και είσπραξης. Το σχέδιο στοχεύει επίσης στην περαιτέρω κινητοποίηση 25,6 δισ. ευρώ σε πόρους από τον ιδιωτικό τομέα.

Χρονιά-ορόσημο το 2022

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.
Για το 2021, η Moody’s αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% μετά τη συρρίκνωση 8,2% του περασμένου έτους, καθώς η οικονομική δραστηριότητα κατά το πρώτο εξάμηνο παρέμεινε περιορισμένη από την αβέβαιη πανδημική δυναμική.
Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας θα ενισχυθούν αισθητά από το 2022 και μετά,  καθώς θα αυξάνεται η απορρόφηση των κεφαλαίων.
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η χρήση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα αυξήσει το πραγματικό ΑΕΠ κοντά στο 7% έως το τέλος της περιόδου εκταμίευσης το 2026.

Οι δύο προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί το σενάριο αυτό είναι οι υψηλότερες επενδύσεις και η ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα εμπόδια του παρελθόντος

Σύμφωνα με την Moody’s, πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ελλάδας να απορροφήσει αυτά τα χρήματα εγκαίρως και να τα διαθέσει αποτελεσματικά.
Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει ώστε να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια του παρελθόντος Ελλάδας σε ό,τι αφορά την διαχείριση των δημόσιων επενδύσεων καθώς και τον προσδιορισμό έργων προτεραιότητας.
Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν την προετοιμασία ενός στρατηγικού άξονα μεγάλων επενδύσεων, που θα διέπεται από μια διευθύνουσα επιτροπή υψηλού επιπέδου, τη βελτίωση της νομοθεσίας προς αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη διαχείριση έως και 5 δισ. ευρώ των κεφαλαίων ανάκτησης.

Το πρόβλημα του χρέους

Η ισχυρότερη ανάπτυξη θα είναι το κλειδί για τη βελτίωση και της δημοσιονομικής δυναμικής της Ελλάδας και τη μείωση του βάρους του χρέους, το οποίο στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020 είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των κρατών που αξιολογεί η Moody’s.

Ο οίκος αναμένει ότι ο λόγος του χρέους θα παραμείνει πάνω από το 200% του ΑΕΠ έως το τέλος του τρέχοντος έτους και θα μειωθεί μόνο σταδιακά στη συνέχεια.
Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το μεγάλο χρέος της Ελλάδας (μεταβλητότητα επιτοκίων και κίνδυνοι αναχρηματοδότησης) μετριάζονται από την ευνοϊκή δομή του χρέους, τα χαμηλά επιτόκια και τον μακροπρόθεσμο μέσο χρόνο έως τη λήξη.

Η βιωσιμότητα του χρέους, όπως αξιολογείται από τις πληρωμές τόκων προς τα κρατικά έσοδα, θα συνεχίσει επίσης να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από τους πολύ ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πανδημικό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) (PEPP).
Από τα τέλη Μαρτίου, η ΕΚΤ είχε πραγματοποιήσει 21,9 δισ. ευρώ σε σωρευτικές καθαρές αγορές ελληνικών ομολόγων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή