Moody’s και DBRS Morningstar επιβεβαιώνουν τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με σταθερές προοπτικές

DBRS Morningstar: Σε τροχιά ανάπτυξης η Ελληνική οικονομία. Επιβεβαιώνεται η επενδυτική βαθμίδα

 

Σταθερή στο επίπεδο Ba3 διατηρεί τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Moody’s, επιβεβαιώνοντας τις σταθερές προοπτικές, επικαλούμενη τις βελτιώσεις στα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια, απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις εν μέσω ενός ολοένα και πιο δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι η Moody’s είχε εκδώσει την τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2020. Την είχε αναβαθμίσει σε Ba3 με σταθερό outlook δηλαδή τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική.
Παράλληλα, ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα BB (High), με σταθερές προοπτικές. Η DBRS  στις 18 Μαρτίου είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε BB High γυρίζοντας παράλληλα το outlook σε σταθερό. Μας τοποθετεί μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.
Από την πλευρά της η Fitch στις 8 Ιουλίου 2022 επιβεβαίωσε την βαθμολογία BB με θετικό outlook που είχε δώσει στις αρχές της χρονιάς, δυο βαθμίδες πριν την επενδυτική. Η S&P είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε BB+ με σταθερό outlook στις 22 Απριλίου. Την τοποθετεί δηλαδή μια βαθμίδα πριν την επενδυτική.
Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από το σοκ της πανδημίας

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από το οικονομικό σοκ που προέκυψε από την πανδημία και οι προοπτικές είναι καλές για αύξηση των επενδύσεων υπό το φως των μεγάλων κεφαλαίων της ΕΕ και των άμεσων ξένων επενδύσεων, που υποστηρίζουν την οικονομική ισχύ της Ελλάδας.

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των τραπεζών, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να δανείζουν και να στηρίζουν την οικονομία.

Παρόλο που η Moody’s αναμένει η ισχυρή ανάπτυξη και ένα φθίνον πρωτογενές έλλειμμα να οδηγήσει το δημόσιο χρέος να μειώνεται κάτω από το 180% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2022, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη παγκοσμίως μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο και η βιωσιμότητα του χρέους της θα εξαρτάται από την υποστήριξη από τους επίσημους πιστωτές. Ως αποτέλεσμα, τυχόν μελλοντικές βελτιώσεις και πλήρης επιστροφή στη χρηματοδότηση από την αγορά εξαρτώνται από τη διατήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής στάσης από την κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια.

Με βάση την ισχυρή κοινή θεσμική ισχύ της ζώνης του ευρώ, καθώς και το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και την υποστήριξη ρευστότητας και άλλους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων, η Moody’s εκτιμά ως αμελητέο πλέον τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Οι εκτιμήσεις του Καναδικού Οίκου DBRS Morningstar

Ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα BB (High), με σταθερές προοπτικές. Η DBRS Morningstar θεωρεί ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών μεγεθών της, καθώς και του χρέους της, παρά τις δυσμενείς παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν συμβεί ένα από τα παρακάτωή συνδυασμός τους:

  • Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες να ενισχύουν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές.
  • Να διατηρηθεί η δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση η οποία να διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά.

Θετικές εξελίξεις και ανησυχίες

Η ισχυρή ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 θα βοηθήσει την οικονομία το 2022, ωστόσο η οικονομική αβεβαιότητα που σχετίζεται με τα γεωπολιτικά συμβάντα έχει εκτιναχθεί, τονίζει ο οίκος. Οι βασικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές συνδέονται με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την πιθανή αποκοπή από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η αυστηροποίηση των νομισματικών πολιτικών προσθέτει πίεση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων να αυξάνονται πρόσφατα σε πάνω από 4%, ενώ μέχρι πρόσφατα κινούνταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Κατά την άποψη της DBRS, το ευνοϊκό προφίλ χρέους της Ελλάδας, τα υψηλά ταμειακά αποθέματα και η στήριξη της ΕΚΤ προς τα κρατικά ομόλογα της χώρας σε μια κατάσταση διαταραχής της αγοράς, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των κινδύνων.

Οι ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο οίκος DBRS Morningstar σημειώνει ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περίπου 70 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο τα επόμενα χρόνια. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας (Ελλάδα 2.0) αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που, αν εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, μειώνοντας το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομολόγων της στην ευρωζώνη.

Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα μπορούσε να δει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,1% – 3,3% μέχρι το 2026, εξαιρουμένων πιθανών επιπτώσεων από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του σχεδίου.

106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις

Το σχέδιο αποτελείται από 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που επικεντρώνονται κυρίως στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η Ελλάδα θα λάβει επιχορηγήσεις ύψους 17,8 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη εκταμιευθεί 4 δισ. ευρώ. Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, η αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα βελτιώσει πιθανότατα τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

Αντίθετα, οι αξιολογήσεις συγκρατούνται από τις οικονομικά ζητήματα που κληρονόμησε η Ελλάδα από την παρατεταμένη κρίση, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη χρέους προς ΑΕΠ και τα ακόμη υψηλά κόκκινα δάνεια. Οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν στα χρόνια της κρίσης από 21% του ΑΕΠ το 2009 σε 12,8% το 2021, στο χαμηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη και πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 22,2%.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή