Moody’s: Η Ελλάδα δεν είναι εκτεθειμένη σε ένα ενεργειακό σοκ. Η ενεργειακή κρίση δεν θα επηρεάσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση 

Moody’s: Η Ελλάδα δεν είναι εκτεθειμένη σε ένα ενεργειακό σοκ. Η ενεργειακή κρίση δεν θα επηρεάσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση 

Η Ελλάδα δεν κατατάσσεται στις χώρες που δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα να υποστούν ενεργειακό σοκ, εκτιμά η Moody’s καθώς η έκθεσή της σε κινδύνους που προέρχονται από το φυσικό αέριο είναι μέτρια. Το γεγονός της ενεργειακής κρίσης δεν θα επηρεάσει συνεπώς  την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Επιπλέον, επισημαίνει η Moody’s, η οικονομική ισχύς της χώρας μας είναι υψηλή όπως και η δημοσιονομική ισχύς, παράγοντες που παίζουν ρόλο στην πιστοληπτική αξιολόγηση. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Πολωνία έχουν επίσης χαμηλή έκθεση σε ένα πιθανό σοκ και άρα βρίσκονται και αυτές εκτός κινδύνου.

Για την Πολωνία και τη Βουλγαρία, ο αντίκτυπος της διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου στα τέλη Απριλίου αμβλύνθηκε από το γεγονός ότι τα συμβόλαιά τους με την Gazprom λήγουν στα τέλη του 2022 και είχαν προηγουμένως πραγματοποιήσει σχέδια να στραφούν σε άλλες πηγές προμήθειας σε μόνιμη βάση.

Ο αντίκτυπος στη Φινλανδία, η οποία διακόπηκε στις 21 Μαΐου, είναι επίσης διαχειρίσιμος, λόγω της σύνδεσής της μέσω του αγωγού Balticconnector.

Στην περίπτωση της Ολλανδίας, η σύμβαση μεταξύ της Gazprom και της GasTerra επρόκειτο να λήξει την 1η Οκτωβρίου, γεγονός που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο της διακοπής της προσφοράς που ανακοινώθηκε στις 30 Μαΐου.

Αντίθετα, η Γερμανία είπε ότι η τακτική σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2024.

Τέσσερις χώρες έχουν αποκοπεί από το ρωσικό φυσικό αέριο

Όπως σημειώνει η Moody’s, από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Φινλανδία και η Ολλανδία (έχουν αποκοπεί από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις ρωσικές απαιτήσεις να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια αντί σε ευρώ και δολάρια, στα οποία εκφράζονται τα ενεργειακά συμβόλαια των περισσότερων από τους ευρωπαίους πελάτες της Gazprom, σημειώνει ο οίκος.

Παρόλο που αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει ότι θα είναι πρόθυμες να πληρώσουν σε ρούβλια, υπό τον όρο ότι αυτό κρίνεται σύμφωνο με τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, οι εντάσεις που σιγοβράζουν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποκοπή περισσότερων χωρών της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες.

Γενικότερα, αναφέρει ο οίκος, οι απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια είναι ενδεικτικές της αυξανόμενης προθυμίας της να χρησιμοποιήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια για να “απαντήσει” στις κυρώσεις.

Σε συνδυασμό με τις συνεχείς εκκλήσεις για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τις αυξανόμενες επιπλοκές σχετικά με τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, αυτοί οι παράγοντες έχουν αυξήσει την πιθανότητα σημαντικής και ξαφνικής μείωσης των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών.

Ε.Ε: Επιταχύνεται η μείωσης της εξάρτησης της από τη ρωσική ενέργεια

Κατά τη Moody’s, η κατάσταση αυτή είναι πιθανό να επιταχύνει τα σχέδια για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια, με την ΕΕ να έχει ήδη συμφωνήσει σταδιακές απαγορεύσεις για την εισαγωγή ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου.

Ένα σοκ στον εφοδιασμό φυσικού αερίου θα μπορούσε να έχει ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ισχύ των πιο εκτεθειμένων κρατών

Ο άμεσος αντίκτυπος ενός σοκ στον εφοδιασμό φυσικού αερίου θα μπορούσε να μετριαστεί βραχυπρόθεσμα από την απόσυρση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και την εποχικά ασθενέστερη ζήτηση για φυσικό αέριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο, η Moody’s επισημαίνει πως αυτές είναι μόνο προσωρινές λύσεις και οι πιο εκτεθειμένες χώρες πιθανότατα θα χρειαστεί να μεριμνήσουν για το φυσικό αέριο ως μέρος της πιο μακροπρόθεσμης απάντησής τους σε ένα σοκ εφοδιασμού.

Το δυσμενές σενάριο

Επειδή η επιβολή δελτίου ενέργειας θα έδινε κατά πάσα πιθανότητα προτεραιότητα στα νοικοκυριά έναντι της βιομηχανίας, ο απότομος τερματισμός των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου θα κινδύνευε να οδηγήσει σε εκτεταμένες διακοπές για τη βιομηχανία ή, σε ένα δυσμενές σενάριο, να απειλήσει τη βιωσιμότητα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε ενεργειακούς τομείς στις πιο εκτεθειμένες χώρες.

Η ΕΕ έχει ανακοινώσει σχέδια για τακτική σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027. Ωστόσο, οι αυξημένες εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας αυξάνουν τον κίνδυνο διακοπών στον εφοδιασμό φυσικού αερίου και μιας πιο άτακτης σταδιακής κατάργησης.

Τα κράτη που εξαρτώνται πιο άμεσα από το ρωσικό αέριο

Ένα τέτοιο σενάριο παρατεταμένων διαταραχών του εφοδιασμού και εφαρμογής δελτίου θα αύξανε κατά τη Moody’s, τους κινδύνους για την οικονομική ισχύ (ένας από τους τέσσερις παράγοντες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας ενός κράτους) των κρατών που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό, ιδιαίτερα της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Πολλές από αυτές τις χώρες έχουν επίσης μεγάλους και συχνά ενεργοβόρους βιομηχανικούς τομείς που βασίζονται σε σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό για να λειτουργήσουν.

Περαιτέρω απότομες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού θα αύξαναν επίσης τους κοινωνικούς κινδύνους σε ορισμένες χώρες και θα ασκούσαν πίεση στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες για να μετριάσουν τις συνέπειες των υψηλών τιμών ενέργειας ή των ελλείψεων.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή