Morgan Stanley: Τι μπορεί να κλονίσει τις αγορές το 2020 - Ποιά γεωπολιτικά γεγονότα αναμένονται το νέο χρόνο

Τους 10 παράγοντες που μπορεί να κλονίσουν τις αγορές το 2020, επισημαίνει σε έκθεσή της η Morgan Stanley. Οι αναλυτές του διεθνολύς Οίκου αναφέρονται σε γεωπολιτικά γεγονότα που αναμένονται το 2020.

Σημειώνεται πάντως ότι ενώ οι περσινές προβλέψεις της Morgan Stanley για το 2019 βγήκαν σωστές για τρία γεωπολιτικά γεγονότα -τις εμπορικές εντάσεις, το Brexit, και τις παγκόσμιες πολιτικές αναταραχές – έπεσαν έξω σε άλλες, όπως οι προβλέψεις της για μια επιθετική πολιτική της ΕΚΤ, για μια ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση σε κάποιο διεθνή θεσμό, αλλά και για μια ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής.

Η λίστα για το 2020 περιλαμβάνει μία ιεράρχιση αππο το 10, ως το λιγότερο πιθανό έως το 1 ως το πιθανότερο αναμενόμενο για τη χρονιά που έρχεται:

10. Αλλαγές στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους

«Ενώ είμαστε μεγάλοι υποστηρικτές της ιατρικής τεχνολογίας και ιδιαίτερα της γενετικής, ενδέχεται να υπάρξουν κίνδυνοι στον τομέα αυτό», έγραψε ο Χέλφστάιν. Αυτοί συνίστανται στο να επηρεαστεί η ανάπτυξη των παιδιών καθώς ακόμα και μικρές αλλαγές στο γονιδίωμα μπορούν να αλλάξουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

9.Οι κίνδυνοι από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν 

Κρίσιμο ρόλο θα έχει η Ευρώπη στο διάλογο με το Ιράν για τα πυρηνικά και επομένως από αυτή θα εξαρτηθεί κατά πόσο η Τεχεράνη θα έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.«Σε περίπτωση που η ΕΕ φύγει από τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας, το Ιράν θα χάσει την τελευταία του σανίδα σωτηρίας προς τις δυτικές αγορές» αναφέρει η έκθεση.

«Αυτό το είδος απομόνωσης μπορεί να προκαλέσει το Ιράν να προχωρήσει σε κάτι περισσότερο από τις μη θανατηφόρες στρατιωτικές επιχειρήσεις του περασμένου καλοκαιριού» σχολίασε η ομάδα των αναλυτών.

8.Πιθανός πόλεμος μεταξύ μηχανών τεχνητής νοημοσύνης

«Με εντάσεις που δυνητικά κλιμακώνονται μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, του Ιράν, της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, μια κυβερνοεπίθεση αποτελεί βασικό κίνδυνο».

Ο κίνδυνος αφορά κυβερνοεπιθέσεις σε μεγάλες εταιρείες και σημαντικές υποδομές όπως τηλεπικοινωνίες και συστήματα παροχής ηλεκτρισμού.

7.Ο κίνδυνος των χαμηλών επιτοκίων 

Τα χαμηλά επιτόκια κυρίως στις ΗΠΑ μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μειώνουν και το γόητρο της αγοράς. «Τα χαμηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν αρκετά επικίνδυνες συνέπειες, ενώ τέτοιου είδους επιτόκια δείχνουν ότι οι αποταμιευτές έχουν χαμηλό εισόδημα από τόκους».

6.Ο λαϊκισμός, η ανισότητα και η υπεροχή των μετόχων

Περισσότερα σε λέξεις

«Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός και κριτική στο καπιταλιστικό μοντέλο» σημειώνει η έκθεση αναφορικά με τις αναταραχές σε Γαλλία, Χιλή, Ισπανία, Χονγκ Κόνγκ. «Ενώ το ΑΕΠ επεκτάθηκε σε όλες τις αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες δεκαετίες, τα κέρδη συγκεντρώνονταν μεταξύ λίγων, με αποτέλεσμα να ανοίγει η ψαλίδα των ανισοτήτων».

5.Τα ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης του ευρώ είναι “ασθενή” 

4.Η αβεβαιότητα που θα φέρουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ 

Μπορεί να υπάρξει φόβος στους επενδυτές εν μέσω των πολιτικών συγκρούσεων για τις Προεδρικές εκλογές, κάτι θα δημιουργήσει αστάθεια στις αμερικανικές αγορές.Έπειτα από τις εκλογές αναμένεται ότι το ταραγμένο κλίμα θα δώσει τη θέση του σε μια πιο ομαλή κατάσταση για τις αγορές.

3.Οι συνέπειες στην οικονομία της Κίνας από τα γεγονότα στο Χονγκ Κόνγκ

«Ο κίνδυνος είναι η εξάπλωση των αναταραχών για το 2020». Αν οι αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ συνεχιστούν μαζί με τη μειωμένη αλλά σε θετικά επίπεδα ανάπτυξη της Κίνας, τότε μπορεί να πληγεί όλη η χώρα.

2. Ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

«Δεν υπάρχει συμφωνία που θα επαναφέρει την παγκόσμια οικονομία και τις εμπορικές σχέσεις στα επίπεδα του Μαρτίου του 2018». Οι επενδυτές πρέπει να τραβήξουν μια διαφορετική πορεία καθώς ΗΠΑ και Κίνα θα ανταγωνίζονται εν μέσω εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι δημιουργούνται «μπλοκ» σε αναδυόμενες αγορές, κάτι που δημιουργεί ένταση στις εξωτερικές σχέσεις των χωρών.

1. Πιθανή αλλαγή ηγεσίας για ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία

«Ο κίνδυνος ταυτόχρονης μετάβασης ηγεσίας σε αυτές τις τέσσερις κρίσιμες οικονομίες μέσα σε περίοδο 12 μηνών είναι αυξημένος, και οι αγορές ενδέχεται να αντιδράσουν άσχημα».

Ειδικά για την Γαλλία, η Morgan Stanley στέκεται στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» χαρακτηρίζοντας το ως βαρυσήμαντο παράγοντα αλλάγης ηγεσίας καθώς, κατά τα άλλα, η Γαλλία δεν έχει προγραμματισμένες εκλογές για το 2020.

«Είναι σπάνιο να υπάρξει έλλειψη γεγονότων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές», επισημαίνουν οι συντάκτες της λίστας. «Τα περισσότερα χρόνια, ωστόσο, οι επενδυτές αποδεικνύονται ανθεκτικοί, κοιτάζουν πέραν των κινδύνων και ωθούν προς τα πάνω τις αγορές», προσθέτουν. Σε αυτό θα βοηθήσει και το φθηνό χρήμα που συνεχίζει να ρέει από τις κεντρικές τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή μοιάζει να βάζει ένα δίχτυ ασφαλείας κάτω από τους κινδύνους.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πάρτε θέση στις αγορές τώρα.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Οι απόψεις, τα σχόλια και οι ιδέες που εκφράζονται στο συγκεκριμένο άρθρο δεν αποσκοπούν να προτρέψουν τους επενδυτές σε αγοραπωλησίες μετοχικών τίτλων, παραγώγων προϊόντων, νομισμάτων, ομολόγων, εμπορευμάτων ή άλλων επενδυτικών εργαλείων. Τα σχόλια του συγκεκριμένου άρθρου είναι απόψεις πάνω στην τεχνική συμπεριφορά των αγορών και οι συγγραφείς δεν φέρνουν καμία ευθύνη για όποιες ζημιές θα μπορούσαν να προκληθούν σε χαρτοφυλάκια επενδυτών από συναλλαγές σε κάθε είδους επένδυση. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες παρέχονται για ενημερωτικό σκοπό μόνο. Ο ιστότοπος δεν παρέχει συμβουλές χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος, αλλά εκφράζει απόψεις και μόνον. Ο ιστότοπος ΔΕΝ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο παραλήπτης της τρέχουσας πληροφόρησης θα πρέπει να συμβουλευτεί και να συζητήσει με την χρηματιστηριακή του εταιρία , την τράπεζα του, ή οποιονδήποτε άλλο φορέα της αρεσκείας του προκειμένου να διαμορφώσει μία ανεξάρτητη κρίση προτού προβεί σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση.