Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο – Η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέβαλε επίσημο αίτημα για Τουρκική στρατιωτική στήριξη. Αντιδρούν ΗΠΑ και Ρωσία

Συνεχίζει απτόητη σε όλα τα επίπεδα τις προκλήσεις η Αγκυρα, την ώρα που επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι η  κυβέρνηση της Τρίπολης (η GNA που παραμένει αναγνωρισμένη διεθνώς) υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από “αέρα, ξηρά και θάλασσα”, προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση των ανατολικών δυνάμεων (του στρατηγού Χάφταρ) για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν νέες υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Ειδικότερα, στις 10:56 σήμερα,  ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στη νήσο Παναγιά και στις Οινούσσες στα 17.000 και 19.000 πόδια αντίστοιχα.

Ακόμη, στις 11:25 το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών προχώρησε σε υπερπτήση στις Οινούσσες στα 33.000 πόδια.

Ακολούθησε στις 12:47 νέα υπερπτήση από τα δύο τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά σε ακόμη χαμηλότερο ύψος, στα 21.000 πόδια.

Τέλος στις 13: 31 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F – 16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι στα 30.000 πόδια, ενώ στις 13:34 δύο τουρικά F 4 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους σε ύψος 11.000 ποδών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ στην περιοχή περιόδευε ο υφυπουργός Αμυνας, Αλκβιάδης Στεφανής.

Αίτημα για στρατιωτική συνδρομή από Τρίπολη προς Αγκυρα 

Εν τω μεταξύ,  όπως μετέδωσε  το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η   κυβέρνηση της Λιβύης (GNA) θα ζητήσει επισήμως στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Tρίπολης Φάτι Μπασάγα.

  • Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη έπειτα από αίτημα της Τρίπολης μέσα στον επόμενο μήνα.

«Στις 8-9 Ιανουαρίου θα έχουμε περάσει νομοσχέδιο για την εντολή από την Βουλή προκειμένου να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση για αποστολή στρατού στην Λιβύη», είπε χθες ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στην αποστολή στρατού στην Τρίπολη. Μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του ο τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά στην αιφνιδιαστική επίσκεψή του (την Τετάρτη) στην Τυνησία και είπε ότι συμφώνησε με τον Τυνήσιο ομόλογό του να στηρίξουν την κυβέρνηση Σάρατζ.

Ο  Ερντογάν αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν με την “αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης” και πρόσθεσε ότι η Τουρκία, στη βάση αυτών, στηρίζει και θα στηρίζει την κυβέρνηση Σάρατζ, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Λιβύη δεν είναι απλά “παρακαταθήκη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία”, αλλά και “από τον Κεμάλ Ατατούρκ που πολέμησε εκεί”.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε επίσης και εναντίον των πλευρών που στηρίζουν τον στρατηγό Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. «Στηρίζουν έναν βαρόνο του πολέμου», είπε ο κ. Ερντογάν κάνοντας για μια ακόμη φορά αναφορά στην “εταιρία Βάγκνερ” με ρώσους μισθοφόρους που πολεμούν στο πλευρό του Χαφτάρ. Και συνέχισε λέγοντας, ότι «αντιτίθενται στην αποστολή στρατού, ενώ εκείνοι είναι εκεί και μάλιστα υποστηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χαφτάρ».

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιζητεί στρατηγικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να επεκτείνει την επιρροή του στη βόρεια Αφρική και να διεκδικήσει ένα στρατηγικό ρόλο στην Aνατολική Μεσόγειο. Αυτό μαρτυρά η αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην Τυνησία την τετάρτη, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Κάις Σαγιέντ για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Όπως δήλωσε χθές, “η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την GNA”.

Από τη συνάντηση Ερντογάν – Κάις Σαγιέντ

Διαψεύδει η Τυνησία τους ισχυρισμούς Ερντογάν

[more]

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι…Η Τυνησία, αντίθετα από τους ισχυρισμούς του Ερντογάν διέψευσε τη δημιουργία “συνασπισμού” υπέρ της Τρίπολης κασι κατά του Χαφτάρ.

«Η Τυνησία δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν συνασπισμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου της χώρας, «αδειάζοντας», ουσιαστικά τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ώρα κατήγγειλε με σφοδρότητα τις δηλώσεις σχετικά με την ένταξη της Τυνησίας σε μια τουρκική συμμαχία.

  • Η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας στην Τυνησία ανακοίνωσε, η χώρα δεν συμμετέχει στον άξονα Λιβύης-Τουρκίας και Αλγερίας, διότι αυτός δεν αντικατοπτρίζει τη θέση της χώρας.

Η προεδρία ανακοίνωσε ότι η στάση του κράτους είναι ουδέτερη στη λιβυκή κρίση, τόνισε επισταμένα ότι η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό, ενώ κατήγγειλε με σφοδρότητα, τις δηλώσεις σχετικά με την ένταξη της χώρας σε μια τουρκική συμμαχία στη Λιβύη από Λίβυο αξιωματούχο.

  • Η υπηρεσία τύπου της Τυνησίας ανακοίνωσε ότι, οι δηλώσεις Ερντογάν δεν αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Κάις Σαγιέντ

«Εμείς επαγρυπνούμε για την αποτροπή προσπάθειας μετατροπής της Τυνησίας σε διάδρομο για το ISIS«, τόνισε η ίδια αποκαλύπτοντας το σχέδιο του Ερντογάν να κάνει την Λιβύη “Συρία”, για να επιτύχει τα άνομα σχέδια του.

Λιμάνι για τον στόλο του ζήτησε ο Ερντογάν από την Τυνησία

Πριν από την αντίδραση της Τυνησίας είχε προηγηθεί δημοσίευμα της Γενί Σαφάκι στο οποίο υπήρχαν αναφορές για τους πραγματικούς λόγους της επίσκεψης Ερντογάν στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Ερντογάν φέρεται να  ζήτησε από την Τυνησία,  ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα.

Με τη νέα αυτή κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα τεκταινόμενα της γείτονος χώρας υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ.

Παράλληλα, όπως εκτιμάται, επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο για την επονομαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας  «Ασπίδα της Μεσογείου» στη θάλασσα νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή.

Κρεμλίνο: Όχι ανάμειξη στα εσωτερικά της Λιβύης

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καταδίκασε οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά της ΛιβύηςO εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καταδίκασε οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καταδίκασε κάθε παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης και ζήτησε την ταχεία επίλυση της κρίσης και τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Έπειτα από τις σημερινές εξελίξεις η Άγκυρα διευρύνει το μέτωπο και με την Μόσχα. Επιτροπή της Άγκυρας, που έμεινε δυο μέρες στην Μόσχα για διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά τη Λιβύη, φαίνεται να επέστρεψε με άδεια χέρια. Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, το οποίο ως γνωστό στηρίζει τον Χαφτάρ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός για την υπόθεση της Λιβύης, όπως και οι προοπτικές συνεργασίας για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα.

  • Το βράδυ ήρθε η σειρά του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον  πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει επίλυση των διενέξεων χωρίς συγκρούσεις.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή