Μπλέξαμε πάλι: Γερμανία και ΔΝΤ διαφωνούν έντονα για το χρέος

Ξαφνική εμπλοκή χθες για το χρέος. Γερμανία και ΔΝΤ διαφώνησαν για τους όρους και τις προϋποθέσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αυτό μπερδεύει τα πράγματα για τις εξελίξεις γύρω από το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Αλλά και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο καυγάς στο ΔΝΤ

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΙ στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, στο Washington Group, όπου και συζητήθηκε χθες το θέμα, η Γερμανία εξέφρασε την απαίτηση να δημιουργηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου κάθε αίτημα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους να περνάει για έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διά του εκπροσώπου του, Πολ Τόμσεν, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι όροι που διατυπώνει η Γερμανία δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτοί από το Ταμείο.

Ποιοί συζήτησαν για το χρέος

Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ, οι εκπρόσωποι των θεσμών συζήτησαν με τους εκπροσώπους Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας (το λεγόμενο Washington Group) με επίκεντρο το ελληνικό χρέος και την ελάφρυνσή του.

Σκληρό το Βερολίνο

Η θέση του Βερολίνου έχει σκληρύνει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Η Γερμανία, για να αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους, ζητά συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις -και ειδικότερα, να δημιουργηθεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο, ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από την έγκριση και του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Πως αντέδρασε ο Τόμσεν

Αντιδρώντας, ο κ. Τόμσεν προειδοποίησε ότι, για να μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup, της 24ης Μαΐου, που να ικανοποιεί και το Ταμείο. Αλλιώς, κατά τον κ. Τόμσεν, δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να ξεκινήσει το Ταμείο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Τι γίνεται τώρα

Πλέον, μπαίνει στη συζήτηση και το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες:

Και γιατί το ΔΝΤ είναι ισχυρός σύμμαχος της Αθήνας, που πιέζει προς την κατεύθυνση μείωσης του χρέους. Και γιατί είναι άγνωστο πώς θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την Ελλάδα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Με δυό λόγια

Αυτή η «διάσταση» απόψεων μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ είναι ίσως η τελευταία πράξη πριν η Αθήνα δεσμευτεί σε ένα “στενό κορσέ” μέτρων και ρυθμίσεων που θα ισχύσει μετά την… “καθαρή έξοδο” ως προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή