Μπλοκαρισμένες δεκάδες χιλιάδες συντάξεις . Πονάει το «τσεκούρι» Κατρούγκαλου

Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν με αγωνία «στο ακουστικό τους» να ακούσουν κάποιο καλό  νέο για το πότε θα βγει η σύνταξή τους. Και, κατά τα φαινόμενα, θα περιμένουν πολύ ακόμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στο 25ο συνέδριο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ  στο τέλος Απριλίου, εκκρεμούσαν στον ΕΦΚΑ 77.492 συντάξεις, εκ των οποίων οι 25.290 ήταν οι  «προσωρινές συντάξεις».

Γερό τσεκούρι

Σε παραδείγματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο,  τα μικτά ποσά των συντάξεων σε σύγκριση με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από 13/5/2016 είναι μειωμένα από 44,97 ευρώ έως και 438,38 ευρώ από το «τσεκούρι Κατρούγκαλου».

Λιμνάζουν οι αιτήσεις

Στην Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα που τώρα υπάγεται στον ΕΦΚΑ, εκκρεμούν 284.597 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 102.863 είναι αιτήματα αναγνώρισης υπηρεσίας, στρατιωτικής θητείας, συντάξιμης υπηρεσίας κ.α.

Άλλες  82.823 υποθέσεις που λιμνάζουν, αφορούν σε  αιτήσεις για επιστροφή ΕΑΣ και διαφόρων ποσών αναδρομικών.  Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στις αρμόδιες υπηρεσίες το γεγονός ότι 52 υπάλληλοι καλούνται να διεκπεραιώσουν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεων συνταξιούχων.

Αργεί το… λογισμικό

Η κατάσταση  αναμονής, σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων,  παρατείνεται και οδηγεί σε αβεβαιότητες και από το γεγονός ότι  δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί το λογισμικό για τον υπολογισμό των επικουρικών του πρώην ΙΚΑ ,που είναι η πολυπληθέστερη κατηγορία συνταξιούχων.

Με δυό λόγια

Δεν είναι μόνο το τσεκούρι στις συντάξεις, είναι και οι μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεων που κάνει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων δραματική