Μπορεί να βγήκαμε στις αγορές αλλά η ελληνική οικογένεια αδυνατεί να “βγάλει το μήνα” σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ

Μπορεί η Ελλάδα να βγήκε στις αγορές με το νέο δεκαετές ομόλογο και η κυβέρνηση να πανηγυρίζει, όμως η καθημερινή επιβίωση των Ελλήνων δεν έχει βελτιωθεί.

Αντίθετα, σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, 1 στα 2 νοικοκυριά δηλώνει πως το μηνιαίο εισόδημα του δεν επαρκεί για όλο τον μήνα, -μόλις για τις 19 πρώτες ημέρες- 6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι χρειάζεται να κάνουν εκ νέου περικοπές για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ενώ ποσοστό 43,9% ανέφερε μείωση στα εισοδήματά του το 2018 σε σχέση με το 2017.

Ποιες είναι όμως οι προσδοκίες των νοικοκυριών για τη φετινή χρονιά; Αρνητικές. Ποσοστό 52% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το 2019, το 33,9% εκτιμά ότι θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόνο το 11,3% αναμένει βελτίωση των οικονομικών του. Που σημαίνει πιθανόν νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών. Ήδη 1 στα 3 (28,4%) νοικοκυριά δηλώνει ότι κατά το τρέχον έτος δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τις τράπεζες. Ενώ 1 στα 5 νοικοκυριά εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το 2019.

Όσον αφορά τον δείκτη ανησυχίας απώλειας ακινήτου παραμένει σταθερά υψηλός, καθώς 1 στα 5 νοικοκυριά (19,9%) δηλώνει φόβο ότι θα χάσει το ιδιόκτητο σπίτι του λόγω αδυναμίας καταβολής δόσεων ή/και φόρων.

Σήμερα το 36,7% των νοικοκυριών έχει δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες (κάρτες δανείων, καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια). Από αυτά τα νοικοκυριά σχεδόν 1 στα 3 (27,7%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ 1 στα 2 νοικοκυριά (45,2%) που έχει στεγαστικό δάνειο έχει κάνει διακανονισμό με τις τράπεζες για μικρότερες δόσεις. Την ίδια στιγμή 2 στα 10 νοικοκυριά (ποσοστό 18,9%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Tο 44% αυτών των οφειλετών έχει υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση, το 6,1% είχε αλλά την έχασε, ενώ 1 στους 2 οφειλέτες δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ