Μυρίζει «μπαρούτι» στο ΚΙΝΑΛ: Η Φώφη μένει πίσω στις μετρήσεις και θέλει «κλειστή» εκλογή αρχηγού – Ποια μηνύματα στέλνει ο Ανδρέας Λοβέρδος

Γεννηματά Λοβέρδος

Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ δεν θα είναι εύκολη. Κυρίως για την Φώφη Γεννηματά: Τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις αλλά και από την κομματική βάση δείχνουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος μάλλον έχει «πάρει κεφάλι» στην κούρσα για την ηγεσία, το φλερτ της προέδρου με την «προοδευτική διακυβέρνηση» και την ατζέντα Τσίπρα φαίνεται να έχει γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον της και η αμφιθυμία της ως προς τον ιδεολογικο-πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος οδηγεί, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, τους κεντρώους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ όλο και πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει “κλειστή” εκλογή αρχηγού

Σε αυτό το σκηνικό, στην Χαριλάου Τρικούπη κερδίζει έδαφος η πρόταση για μια πιο «στενή» και ελεγχόμενη δεξαμενή ψηφοφόρων κατά την εκλογή για την ανάδειξη της ηγεσίας, πιθανότατα το φθινόπωρο.

Το διαμήνυσε ήδη ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου και οι πληροφορίες λένε πως η βασική εισήγηση είναι να μην δοθεί δυνατότητα ψήφου σε «φίλους» του κόμματος όπως στο παρελθόν, αλλά μόνον σε ενεργά κομματικά μέλη.

Πίσω από αυτό το σενάριο διακινείται το επιχείρημα πως μπορεί να υπάρξει επιχείρηση αλλοίωσης του αποτελέσματος μέσα από μια «έφοδο» στις κάλπες ψηφοφόρων άλλων κομμάτων που θα θελήσουν να επιβάλλουν πρόεδρο της αρεσκείας τους στο Κίνημα Αλλαγής. Στην πραγματικότητα όμως μάλλον υποκρύπτεται φόβος ότι η Φώφη Γεννηματά κάθε άλλο παρά έχει δεδομένη την νίκη.

Ξεκάθαρο μήνυμα από τον Λοβέρδο

Δεν είναι βέβαιο πως η εν λόγω πρόταση θα τεθεί σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, εάν όμως αυτό συμβεί θα βρει κάθετα απέναντί της τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο ίδιος έστειλε το μήνυμα του και ήταν ξεκάθαρος μόλις έγιναν οι πρώτες διαρροές: Δεν δέχεται τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από εντελώς ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία εκλογής, όπως είχε συμβεί και στις προηγούμενες εκλογές ηγεσίας.

Εξίσου ξεκάθαρος ήταν, και είναι, και στις τρεις προτεραιότητες που θέτει για την στρατηγική του κόμματος στο εξής: Υπερδιπλασιαμός της δύναμής του στις εθνικές εκλογές, προτεραιότητα στο όνομα ΠΑΣΟΚ – για «ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ» μιλά πια ο ίδιος σταθερά – και ξεκάθαρες θέσεις για ζητήματα όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια.

Οι τρεις αυτές προτεραιότητες αποτελούν μήνυμα και προς την Φώφη Γεννηματά που δείχνει να ακολουθεί τελείως διαφορετική πορεία, και προτάχθηκαν και κατά την παρουσίαση του πολιτικού «μανιφέστου» Λοβέρδου στην εκδήλωση αυτής της εβδομάδας στο πλαίσιο της κίνησης «Δυναμική Κοινωνία».

“Προτεραιότητα στο ΠΑΣΟΚ – υπερδιπλασιαμός εκλογικής δύναμης”
.

Οι συνεργάτες και συνομιλητές του πρώην υπουργού εκφράζουν μεγάλη ικανοποίηση για την απήχηση αυτού του «μανιφέστου», λένε πως και η εκδήλωση και οι θέσεις του είχαν μεγάλη απήχηση, και τονίζουν οκτώ βασικούς άξονες με τους οποίους θα προχωρήσει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ:

  • Οι ιστορικές καταβολές της παράταξης δεν ξεκινούν στη μεταπολίτευση. Είμαστε οι συνεχιστές της Δημοκρατικής Παράταξης του Ε.Βενιζέλου και του Γ.Παπανδρέου που αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία και τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων.
  • Δικαιωματισμός: οι πολίτες δεν έχουμε μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Στις πολιτικές μας λαμβάνονται υπόψιν και οι δύο αυτοί πόλοι.
  • Δημοκρατία: πρωταρχική συνισταμένη της Σοσιαλδημοκρατίας. Και ειδοποιός διαφορά της με όσους ευαγγελίζονται κοινωνικά δικαιώματα και κοινωνικές πολιτικές με έλλειμα στη Δημοκρατία. Εάν δεν πιστεύεις στη Δημοκρατία,  δεν μπορείς να είσαι σοσιαλδημοκράτης.
  • Μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση ώστε να υπάρξει και μεταρρυθμιστική πρόταση εξουσίας.
  • Κορυφαία η σημασία της πολιτικής εμβέλειας. Το 6% δεν συνιστά εναλλακτική εξουσίας. Ή είσαι μεγάλο κόμμα ή σε καταπίνουν οι άλλοι.
  • Ξεκάθαρες θέσεις για δύο μεγάλα ζητήματα, των οποίων η σημασία δεν επιτρέπει αμφισημίες: Ασφάλεια του πολίτη, Μεταναστευτική  πολιτική
  • Προτεραιότητα στο όνομα ΠΑΣΟΚ
  • Στο αίτημα της κοινωνίας των πολιτικών για Μετριοπάθεια και Αποτελεσματικότητα, δηλαδή  διαχειριστική επάρκεια οφείλουμε να ανταποκριθούμε.

Εάν όχι και στους οκτώ, στους περισσότερους από αυτούς τους άξονες υπάρχει μεγάλη απόσταση με την νυν ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Και εάν κάποιοι εξ αυτών αμφισβητηθούν δημόσια, είτε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είτε το επόμενο καθοριστικό διάστημα, τότε αυτή η απόσταση μπορεί να πάρει και ανοιχτά συγκρουσιακά χαρακτηριστικά.

Καμία δημοσίευση για προβολή