Κοροναϊός: Στα σκαριά “κοινό χρέος” 500 δισ της ΕΕ για τις χώρες που επλήγησαν, με πρόταση Μέρκελ – Μακρόν

French President Emmanuel Macron (R) greets German Chancellor Angela Merkel as she arrives for talks on EU integration, defense and migration at the Elysee Palace in Paris, France, August 28, 2017. REUTERS/Charles Platiau

 

Tη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα  προσφέρει επιχορηγήσεις (όχι δάνεια) στις χώρες και τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κοροναϊού προτείνουν Μέρκελ και Μακρόν, σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters.

Σε κοινή δήλωση, το Παρίσι και το Βερολίνο προτείνουν να εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί χρήματα σε χρηματοπιστωτικές αγορές στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σεβόμενη ταυτόχρονα τις συνθήκες της ΕΕ.

Σε κοινή τους ανακοίνωση ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ κάλεσαν για τη δημιουργία ενός φιλόδοξου, προσωρινού και στοχευμένου Ταμείου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, για τον οποίο είπαν ότι θα πρέπει να αυξηθεί, τα επόμενα χρόνια. Τόνισαν ότι θα πρέπει το Ταμείο να έχει προκαθορισμένο όγκο και ημερομηνία λήξης.

Όπως είπαν οι δύο ηγέτες το εν λόγω πρόγραμμα ανάκαμψης θα πρέπει να υποστηριχθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω δεσμεύσεων για υγιείς οικονομικές πολιτικές και προγράμματα μεταρρυθμίσεων.Τόνισαν ότι μία ταχεία συμφωνία επί των εν λόγω προτάσεων είναι απαραίτητη.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν η Ε.Ε. να αντλήσει χρέος από κοινού. “Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου”, τόνισε. Ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτά τα 500 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή