Να γιατί όσοι είστε μόνοι πρέπει να αποκτήσετε ένα σκύλο. Είναι ο καλύτερος φίλος και σας προσφέρει ψυχική υγεία

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνει δείχνει ότι η φράση ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι ο σκύλος» είναι απόλυτα αληθής.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές μέσα από ένα δείγμα ιδιοκτητών σκύλων που εξετάστηκαν και παρουσίασαν σημαντική μείωση της μοναξιάς που ένιωθαν μέσα σε τρεις μήνες από τότε που απέκτησαν τον τετράποδο φίλο τους.

Η δοκιμή PAWS είναι η πρώτη μακροχρόνια ελεγχόμενη μελέτη που εξέτασε την σχέση ανάμεσα στην ιδιοκτησία ενός ζώου και την ψυχική υγεία σε μέλη μιας κοινότητας. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην BMC Public Health βασίστηκε στην παρακολούθηση 71 συμμετεχόντων για ένα διάστημα οκτώ μηνών.

Η μελέτη συνέκρινε:

  • την ψυχική ευεξία των νέων ιδιοκτητών σκύλων με εκείνους
  • που σκόπευαν να αγοράσουν σκύλο και εκείνους
  • που δεν είχαν κανένα σκοπό να αποκτήσουν σκύλο.

Οι ερευνητές από το Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνει διαπίστωσαν ότι οι νέοι ιδιοκτήτες σκύλων ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς μέσα σε τρεις μήνες από την απόκτηση σκύλου με την επίδραση αυτή να επιμένει και στο τέλος της μελέτης.

Βρήκαν επίσης ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι νέοι ιδιοκτήτες σκύλων βίωναν μείωση των αρνητικών συναισθημάτων μετά την απόκτηση σκύλου. Από την άλλη μεριά δεν διαπιστώθηκε κάποια επίδραση σε συμπτώματα σχετιζόμενα με την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή.

Η ερευνήτρια Lauren Powell σχολίασε ότι αυτή η μελέτη δίνει μια πρώτη εικόνα για τα πιθανά οφέλη υγείας όσων έχουν ένα σκύλο.

Όπως επισημαίνει η ίδια προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα κατοικίδια μπορεί να έχουν οφέλη σε χώρους όπως γηροκομεία ως σκύλοι θεραπείας, ωστόσο δεν είχε διερευνηθεί η επίδραση της ιδιοκτησίας σκύλων από καθημερινούς ανθρώπους.

«Παρότι δεν μπορούμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια με ποιο τρόπο η ιδιοκτησία σκύλου επηρεάζει τη διάθεση και την μοναξιά, πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν ότι χάρη στο σκύλο τους γνώρισαν και άλλους ανθρώπους στη γειτονιά τους» σχολιάζει η Δρ. Powell.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι οι βραχυπρόθεσμες αλληλεπιδράσεις με σκύλους βελτιώνουν τη διάθεση όποτε ενδέχεται η συστηματική επανάληψη αυτών των αλληλεπιδράσεων χάρη στην ιδιοκτησία σκύλων, να οδηγεί σε μακροπρόθεσμα οφέλη» συμπλήρωσε η ερευνήτρια.

Ο επικεφαλής ερευνητής ελληνοκύπριος καθηγητής Μανόλης Σταματάκης από το Τμήμα Ιατρικής και Υγείας ανέφερε ότι στον σημερινό πολυάσχολο κόσμο αυξάνεται διαρκώς αυξάνεται η κοινωνική απομόνωση: «Μάλιστα τα οφέλη είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που απειλούνται περισσότερο από την απομόνωση και τη μοναξιά που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, καρκίνου καθώς και κατάθλιψης».

Από το Healthmag.gr