«Να μην γίνει η Αθήνα Θεσσαλονίκη»: Γιατί οι ειδικοί φοβούνται την νέα έξαρση της πανδημίας – Υπό αίρεση η επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων

Αθήνα πανδημίας

Η αγωνία «να μην γίνει η Αθήνα Θεσσαλονίκη», η επιστημονική αβεβαιότητα για την ακριβή επίπτωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού και η χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων θέτουν σε νέο συναγερμό επιδημιολόγους και κυβέρνηση σε μία από τις πιο κρίσιμες καμπές της πανδημίας.

Υπό αίρεση η λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων

Ο συναγερμός αυτός θέτει υπό πιθανή αίρεση ακόμη και την προγραμματισμένη επαναλειτουργία, από την Δευτέρα, των Γυμνασίων και των Λυκείων, παρ΄ότι κατά τις πληροφορίες του economico.gr στην σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας δεν υπήρξε εισήγηση για αλλαγή κατεύθυνσης.

Τίποτα ωστόσο δεν είναι ακόμη οριστικό και, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι τελικές αποφάσεις – και για την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων θα ληφθούν αύριο, αφού συνεκτιμηθούν και τα επιδημιολογικά στοιχεία της Πέμπτης.

Και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έστειλε μήνυμα επαγρύπνησης από χθες, δηλώνοντας ότι εάν το επιβάλουν τα επιδημιολογικά στοιχεία οι κυβερνητικές αποφάσεις μπορούν να αλλάξουν: «Εάν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής, δήλωσε ότι «για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια υπάρχει μία ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμά τους τη Δευτέρα αλλά  δεν αποκλείεται να αλλάξει».

Αγωνία “να μην γίνει η Αθήνα Θεσσαλονίκη”

Όπως προέκυψε και από την σημερινή σύσκεψη, τρεις είναι οι παράμετροι που θέτουν σε συναγερμό τους επιστήμονες:

  • Η ευρεία διασπορά της πανδημίας στο λεκανοπέδιο της Αττικής: Χθες, πάνω τα μισά νέα κρούσματα καταγράφηκαν στο λεκανοπέδιο. Η τελευταία φορά, δε, που η Αττική είχε περισσότερα από 400 νέα κρούσματα ήταν την 1η Δεκεμβρίου, όταν τα συνολικά κρούσματα ήταν 2.199 (έναντι 842 χθες).
  • Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που τον κάνουν πιο μεταδοτικό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πιο σοβαρή νόσηση λόγω των μεταλλάξεων, αλλά οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή διεθνή επιστημονικά δεδομένα.
  • Η πιο αργή από την αρχικά αναμενόμενη πορεία των εμβολιασμών – γεγονός που οφείλεται στην εμπλοκή με τις φαρμακευτικές στην Ευρώπη και την ανοιχτή σύγκρουσή τους με την Κομισιόν.

Φόβοι για νέο κύμα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο

Στις ανησυχίες αυτές προστίθενται και οι προειδοποιήσεις για πιθανή, νέα έξαρση της πανδημίας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε σήμερα πως με βάση τα προγνωστικά του μοντέλα, στα τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως και πως υπάρχει πιθανότητα στα μέσα Μαρτίου να χρειαστούν «σκληρά μέτρα».

Ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυνε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, επισημαίνοντας πως ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιο είναι, παραδοσιακά, οι δύο μήνες έξαρσης και της γρίπης.

Ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυνε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος,επισημαίνοντας ότι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο υπάρχει, παραδοσιακά, έξαρση και της γρίπης.

Σ’ αυτό το σκηνικό, στον αέρα βρίσκεται αυτή την στιγμή και η επαναλειτουργία αρκετών ακόμη δραστηριοτήτων, από τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και τα χρονοδρομικά έως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ το ψάρεμα και το κυνήγι.

Καμία δημοσίευση για προβολή