Ναγκόρνο Καραμπάχ: Γιατί ο Πούτιν εγκατέλειψε την Αρμενία – Τι κέρδισε ο Ερντογάν στον Καύκασο. «Υποθήκες» της Αγκυρας για την Μεσόγειο

ΟΙ διευθετήσεις Ερντογάν Πούτιν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ γράφτηκε το νέο κεφάλαιο στο παράξενο, όσο και διαρκές, γεωπολιτικό πόκερ σύγκρουσης και συνεταιρισμού μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εγκατέλειψε την Αρμενία για να κατοχυρώσει την ρωσική κυριαρχία στον Καύκασο, ο Ταγίπ Ερντογάν δοκίμασε – για μια ακόμη φορά – τις δυνατότητες εμπλοκής και επιρροής της Τουρκίας στις μεγάλες περιφερειακές συγκρούσεις και αποχωρεί με κεκτημένα, και οι διεθνείς αναλυτές βλέπουν ανασύνταξη του άξονα Μόσχας-Αγκυρας ενώπιον της αλλαγής των πολιτικών δεδομένων και του ενοίκου του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ.

Η Αρμενία χάνει εδάφη και ηττάται

Η συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφηκε με την «σφραγίδα» Πούτιν αποτελεί καθαρή νίκη για τους – υποστηριζόμενους από την Τουρκία – αζέρους και ήττα για το Ερεβάν.

Η Αρμενία χάνει σημαντικά εδάφη μέσα και γύρω από τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμαπάχ, συμπεριλαμβανομένου και του Σούσι, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της περιοχής. Διατηρεί μια στενή περιφερειακή ζώνη, η οποία θα ελέγχεται από ρωσική ειρηνευτική δύναμη.

Το Αζερμπαϊτζάν, την ίδια στιγμή, αποκτά διάδρομο σύνδεσης με το Ναχιτσεβάν και έχει πλέον σύνορα με την Τουρκία.

Δείτε ακόμη: Τα “βρίσκει σκούρα” ο Ερντογάν με την αλλαγή των ισορροπιών – Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι “πρέπει να πληρώσει” και έχει μιλήσει για “δημοκρατική ανατροπή” του

Ο Πούτιν βάζει ρωσικό στρατό στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Για τον Πούτιν, όπως σημειώνει το Reuters, η συμφωνία κάνει πραγματικότητα το ρωσικό όραμα δύο δεκαετιών: Ο ρωσικός στρατός, μέσω της ειρηνευτικής δύναμης, πατά πόδι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από το οποίο απομακρύνονται ταυτόχρονα οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Επεκτείνει το στρατιωτικό αποτύπωμα και την κυριαρχία της Μόσχας στην περιοχή, την οποία το Κρεμλίνο θεωρεί «ρωσική αυλή». Και θυσιάζοντας συμφέροντα της Αρμενίας, αποτρέπει μια πλήρη κατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζεμρπαϊτζάν στην οποία θα ήταν «συνέταιρος» η Αγκυρα.

«Η συμφωνία, με πολλούς τρόπους, υπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή και, υπό τα ισχύοντα δεδομένα, ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ρωσία», λέει ο αναλυτής του think tank Carnegy Center της Μόσχας Αλεξάντερ Καμπίεφ.

«Η Ρωσία τοποθετεί δύναμη 2.000 ανδρών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», προσθέτει, «όπως το επιζητούσε από το 1994.  Και – γεγονός πολύ σημαντικό για την Μόσχα – δεν θα έχει μέσα στα πόδια της τουρκική ειρηνευτική  δύναμη».

Τι κερδίζει ο Ερντογάν

Για την Τουρκία και τον Ερντογάν η υπόθεση είναι, σύμφωνα με το Eurasia Group, win-win.

«Ο Ταγίπ Ερντογάν», επισημαίνεται στην ανάλυση του think tank, « μάλλον δεν έχει λόγους να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος. Η Τουρκία διατηρεί κάποιον ρόλο, αλλά εμφανώς δευτερεύοντα σε σχέση με εκείνον της Μόσχας.

Η στρατιωτική της υποστήριξη προς το Αζερμπαϊτζάν έκανε την μεγάλη διαφορά στην σύγκρουση με σχετικά χαμηλό κόστος για την Αγκυρα. Και, συν τοις άλλοις, έδωσε στον Ερντογάν μια εθνικιστική νίκη προς εσωτερική ανάδειξη και εκμετάλλευση, καθώς και την ευκαιρία μιας νέας μόχλευσης της σχέσης του με την Ρωσία».

  • Σημαντικό για την Άγκυρα είναι ότι  βασει της συμφωνίας, θα εξασφαλιστεί και οδική δίοδος επικοινωνίας μεσω νότιας Αρμενίας ,υπο την προστασία των Ρωσικών στρατευμάτων,το Νακιτσεβαν, Αζέρικη αυτόνομη περιοχή που συνορεύει με την Τουρκια,θα ενωθεί με το Αζερμπαιτζάν.Ετσι η Τουρίια θα επικοινωνεί οδικώς με το κυρίως Αζερμπαιτζάν και το σχεδιο Ερντογάν να φτάσει πλέον μεχρι το Κιργκικιστάν και τη Κίνα οπου κατοικουν οι Ιουγκούροι μουσουλμάνοι θα γίνει πραγματικότητα

Η task force των ισλαμιστών και οι “υποθήκες” για την ανατολική Μεσόγειο

Τι θα μπορούσαν να σημαίνουν όλα αυτά στα καθ’ ημάς;

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Ρούσσος, στην δική του ανάλυση προσθέτει στα κέρδη της Τουρκίας «και την δημιουργία μιας task force ισλαμιστών, που μπορεί να δρα από τον Καύκασο ως τη Λιβύη και το Κέρας της Αφρικής».

Και βλέπει «υποθήκες» και για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο. Σημειώνει ότι η Αγκυρα με την παρουσία της «στα σημεία επαφής Αρμενίων και Αζέρων και τη στρατιωτική της εμπλοκή σε Συρία και Λιβύη, η Τουρκία γίνεται αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος της διευθέτησης του μέλλοντος αυτών των χωρών».

Και καταλήγει, γράφοντας: «Την ίδια στιγμή, δοκιμάζει και «διαφημίζει» οπλικά συστήματα τουρκικής κατασκευής και τις επιτελικές ικανότητες των στελεχών της. Συγκεντρώνει, δηλαδή, πολλά από τα γνωρίσματα  της ηγεμονικής περιφερειακής δύναμης. Ας ετοιμαζόμαστε.».

Διαβάστε ακόμη

Ρεκόρ ελέγχων για κοροναϊό τις τελευταίες εβδομάδες – Προσεγγίζουν τις 500.000

Η οικονομία μας όπως τη βλέπουν οι ξένοι Οίκοι και η Κομισιόν. Οι νέες προβλέψεις για το ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος , την ανεργία και η ερμηνεία τους.

Καμία δημοσίευση για προβολή