Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η εμπλοκή της Τουρκίας απειλεί με πολεμική καταιγίδα τον Καύκασο – Τι θα κάνει ο Πούτιν

Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ναγκόρνο Καραμπάχ:«Αεροσκάφος τύπου Su-25 της Πολεμικής Αεροπορίας της Αρμενίας καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό F-16 στον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας. Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας απογειώθηκαν σήμερα από το αεροδρόμιο Γκάνα, του Αζερμπαϊτζάν, στις 10:30 π.μ..».

Η είδηση αυτή, όπως ακριβώς μεταδόθηκε χθες το απόγευμα από την Ραδιοφωνία της Αρμενίας θα μπορούσε να είναι η αρχή της «τέλειας πολεμικής καταιγίδας» στον Καύκασο.

Η κυβέρνηση του Ερεβάν υποστηρίζει ότι το Su-25 καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16 εντός αρμενικού εναέριου χώρου και ο πιλότος του σκοτώθηκε. Η Τουρκία το διαψεύδει, οι σύμμαχοί της αζέροι μιλούν για fake news, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα στην Αγκυρα καλώντας την να «μην ρίχνει λάδι στην φωτιά».

Απειλή γενικευμένης σύρραξης

Εάν δεν πρόκειται για fake news κι εάν αποδειχθεί ότι όντως υπήρξε παραβίαση της κυριαρχίας της Αρμενίας από την Τουρκία, τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει η Μόσχα να μείνει στις προειδοποιήσεις. Και η σύγκρουση αζέρων και αρμένιων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ήδη μετρά πάνω από 100 νεκρούς από την Κυριακή, μπορεί να πάρει διαστάσεις γενικής σύρραξης.

Η Ρωσία είναι ο ιστορικός και παραδοσιακός σύμμαχος, ο «μετασοβιετικός» προστάτης του Ερεβάν. Διαθέτει στρατιωτική βάση στο έδαφος της Αρμενίας και δεσμεύεται από την Συνθήκη της Τασκένδης.

Πρόκειται για την συνθήκη που υπεγράφη το 1992 και προβλέπει ότι η επίθεση σε συμμαχικό κράτος εκλαμβάνεται ως επιθετική ενέργεια έναντι όλων των κρατών που έχουν συνυπογράψει.

Την συνθήκη της Τασκένδης είχαν υπογράψει τότε η Ρωσία, η Αρμενία,
το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Ο Ερντογάν και οι “αζέροι αδελφοί”

Είναι προφανές ότι η Ρωσία του Πούτιν δεν θα συρθεί εύκολα σε έναν πόλεμο, επειδή αποφάσισε να τον προκαλέσει η Τουρκία του Ερντογάν. Είναι όμως επίσης σαφές ότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, καμία πλευρά δεν κάνει πίσω.

Η Τουρκία μπορεί να διαψεύδει την κατάρριψη του αρμενικού αεροσκάφους, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει πως «ο τουρκικός λαός θα στηρίξει τους Αζέρους αδελφούς με όλα τα μέσα».

Οι μισθοφόροι από την Συρία και οι καταγγελίες Πασινάν

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ μπορεί να λέει πως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν υπάρχουν τούρκοι μισθοφόροι από την Συρία, δηλώνει όμως «ευγνώμων» στην Αγκυρα για την «αλληλεγγύη» της. Και δηλώνει επίσης, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν προτίθεται να κάτσει σε τραπέζι διαλόγου με την Αρμενία.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινάν επιμένει από την πλευρά του ότι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν και διευθύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Και αρνείται και εκείνος διάλογο με τον Αλίεφ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας και προειδοποιώντας ότι απειλείται η ίδια η ύπαρξη του αρμενικού λαού.

Σημειωτέον, ότι ο Πασινιάν βρίσκεται σε διαρκή, ανοιχτή γραμμή με τον Πούτιν. Και οι διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως ούτε μιλά, ούτε κινείται ποτέ εν αγνοία του Κρεμλίνου.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή