Ναι από τη Φώφη Γεννηματά Με 4 προϋποθέσεις. Το παρασκήνιο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

Θετική στην υπερψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων ομογενών υπό ορισμένες κρίσιμες προϋποθέσεις, ωστόσο, εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη Γεννηματά στη συνάντησή της ε τον πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη στο γραφείο του στη βουλή. Στο τετ α τετ, η συζήτηση επεκτάθηκε και πέραν του συγκεκριμένου ζητήματος μπήκαν και όλα τα φλέγοντα θέματα της περιόδου, όπως η επικείμενη εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας, η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο κα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά ξεκαθάρισε εξ αρχής προς τον πρωθυπουργό ότι το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, η ψήφος των ομογενών. Εθεσε, ωστόσο, τέσσερις προϋποθέσεις, τις εξής:

1) Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφ’ όσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.

2) Για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή τους καθιερώνεται η Επιστολική Ψήφος, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.

3) Η ψήφος τους θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό απαιτούν η αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου. Δεν μπορεί οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας.

4) Να εξασφαλισθεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις καθώς ήταν δεκτικός να ισχύσει ως κριτήριο του ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει, το να έχει, π.χ., ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρόταση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ. «Για το Κίνημα Αλλαγής αυτό δεν είναι θα είναι πρόβλημα», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Στην συνάντηση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  συζητήθηκε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά οι δύο ηγέτες παρέμειναν αυστηρά στο θεσμικό πλαίσιο, αποφεύγοντας να μπουν  σε ονοματολογία. Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στην  κα Γεννηματά ότι δεν έχει καταλήξει ακόμα σε πρόσωπο και ότι αυτό θα το κάνει τα Χριστούγεννα. Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ φέρεται να περιορίστηκε να τονίσει  ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να ενώνει.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν και εθνικά θέματα όπως το Κυπριακό και το Αιγαίο αλλά και το θέμα της Συρίας και κατ΄επέκτασιν και για το προσφυγικό.

Η κ. Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό ότι προτίθεται να θέσει το θέμα στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την επόμενη εβδομάδα, καθώς θεωρεί ότι απαιτείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής να πάρει θέση ειδικότερα για να αλλάξει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. «Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτή την αλλαγή και να ζητήσουμε να καταδικαστεί σαφώς η στάση της Τουρκίας», φέρεται να είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η κα Γεννηματά μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό δήλωσε:

«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους. Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία. Όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επεσήμανα στον κ. Μητσοτάκη ότι απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα χρειάζονται εθνική ομοψυχία και αποφασιστική στάση στο εσωτερικό όπως και συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις ΤΩΡΑ από τους εταίρους και συμμάχους μας. Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει οπωσδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και αλλαγή της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό».

Καμία δημοσίευση για προβολή