ΝΑΤΟ: Γιατί η Τουρκία υποστηρίζει τον Μαρκ Ρούτε για διάδοχο του Γενς Στόλτενμπεργκ

Μετά από κάμποσο καιρό μυστικοπάθειας, η Άγκυρα ενημέρωσε τους συμμάχους της ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.

Ο επόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει την πρόκληση να διατηρήσει την υποστήριξη των συμμάχων για τον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προφυλαχθεί από οποιαδήποτε κλιμάκωση που θα μπορούσε να παρασύρει τη στρατιωτική συμμαχία απευθείας σε πόλεμο με τη Μόσχα. Το ΝΑΤΟ λαμβάνει αποφάσεις με συναίνεση, οπότε οποιοσδήποτε υποψήφιος χρειάζεται την υποστήριξη και των 32 συμμάχων.

Σημαντικό βήμα

Η Τουρκία, μαζί με άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία -ο πρόεδρος της οποίας Κλάους Γιοχάνις είναι ανθυποψήφιος του Ρούτε- δεν έχει εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή της στον Ρούτε για να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα αποχωρήσει από την ηγεσία της στρατιωτικής συμμαχίας τον Οκτώβριο. Η υποστήριξη της Άγκυρας μπορεί να αυξήσει την πίεση στον Γιοχάνις να αποσύρει την υποψηφιότητά του, αν και η Ουγγαρία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην τοποθέτηση του Ολλανδού.

Η Βουδαπέστη έχει προβάλει επικριτικά σχόλια του Ρούτε για την κυβέρνησή της, αλλά ορισμένοι διπλωμάτες λένε ότι θα μπορούσε να αλλάξει στάση αν ο Ρούτε επισκεφθεί τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, όπως έκανε στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα. Οι ίδιες πηγές αναμένουν ότι τελικά και η Σλοβακία θα… συμμορφωθεί και θα στηρίξει την υποψηφίοτητα Ρούτε. Άλλωστε, οι “μεγάλοι παίκτες” (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους στον Ολλανδό πολιτικό.

Πιθανή συνεργασία με Τραμπ

Βέβαια, ανάλογα με την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ο διάδοχος του Στόλτενμπεργκ ενδέχεται να χρειαστεί να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει σφοδρή κριτική επειδή αμφισβήτησε τη δέσμευσή του να υπερασπιστεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επανεκλογής του. Ο Ρούτε – ο μακροβιότερος ηγέτης της Ολλανδίας – ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του τον περασμένο Ιούλιο, αλλά παραμένει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, καθώς δεν υπάρχει νεά κυβέρνηση στη χώρα.

Έχει καλές σχέσεις με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ. Πολλά μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν να ολοκληρώσουν σύντομα τη διαδικασία επιλογής, ώστε να μην αποτελέσει μέρος της διαπραγμάτευσης για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Κοπλιμέντα στον Ερντογάν

Επικαλούμενο διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP ανέφερε ότι η Τουρκία αποφάσισε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Ρούτε, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξη της Άγκυρας. Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητά του, ο Ρούτε δήλωσε ότι η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ “χρειάζεται την Τουρκία και την ηγεσία της“, περιγράφοντας την Άγκυρα ως παράγοντα με μεγάλη επιρροή στην περιοχή και ως γεωπολιτική δύναμη.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ανέλαβε δημοσίως κάποια δέσμευση σχετικά με το ποιον θα υποστηρίξει η Τουρκία και δεν είπε ποια είναι η θέση της Άγκυρας, ωστόσο, υπογράμμισε ότι “κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι θα λάβουμε την απόφασή μας στο πλαίσιο της στρατηγικής σοφίας και της ισότητας”, προσθέτοντας ότι ο ιδανικός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ θα “διασφαλίσει την αλληλεγγύη εντός της συμμαχίας και την τάξη μεταξύ των συμμάχων” και επίσης “θα δώσει προτεραιότητα στη διατήρηση της ουσιαστικής θέσης του ΝΑΤΟ στη διασφάλιση της ευρωατλαντικής ασφάλειας“.

Καμία δημοσίευση για προβολή