«Ναυμαχία» ΗΠΑ –Γαλλίας για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού – Δυναμική «σφήνα» των Αμερικανών – Τι προσφέρει και τι ζητά η Ουάσιγκτον για τις τέσσερις MMSC

Φρεγάτες Πολεμικό Ναυτικό

Η «ναυμαχία» είναι μακρά, πολυμερής και σκληρή αλλά, πλην θεαματικού απροόπτου, φαίνεται να καταλήγει σε μονομαχία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας.

Οσο πλησιάζει ο κρίσιμος Μάιος και η στιγμή της επιλογής για τις 4 φρεγάτες που θα προμηθευτεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό o ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας εντείνεται και οι αμερικανοί φαίνονται να μπαίνουν στην τελική ευθείας με δυναμική αντεπίθεση και αναβαθμισμένες προτάσεις.

Η αναβαθμισμένη προσφορά της Ουάσιγκτον

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τελευταίο «πακέτο» προσφορών της Ουάσιγκτον συμπεριλαμβάνεται ο εξοπλισμός των φρεγατών MMSC  (multi-mission surface combatant) της Lockheed Martin με υπερύσγχρονα οπλικά συστήματα και ραντάρ, καθώς και η ικανοποίηση ενός εκ των βασικών ελληνικών αιτημάτων: Η κατασκευή των τριών από τις τέσσερις νέες φρεγάτες σε ελληνικά ναυπηγεία, μαζί με την  αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων ελληνικών φρεγατών.

Το αντίτιμο και αντάλλαγμα που ζητείται γι αυτή την προσφορά είναι αναμενόμενο και δεν προκαλεί έκπληξη στην Αθήνα: Ζητείται η συμμετοχή αμερικανών επενδυτών στην εξυγίανση και αναμόρφωση των ελληνικών ναυπηγείων.

Είναι γνωστή η επιδίωξη της Ουάσιγκτον, άλλωστε, για την δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικού κέντρου στην Ελλάδα, όχι μόνο για τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων αλλά και για συντήρηση κι επισκευές του αμερικανικού στόλου, καθώς και για την υποστήριξη των πλοίων που μεταφέρουν αμερικανικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Αφρική.

Οι Γάλλοι και οι προτάσεις Βρετανίας και Ολλανδίας

Οι Γάλλοι, από την πλευρά τους, επιμένουν με την παραλλαγή της φρεγάτας Belharra, της λεγόμενης «Jean Bart» που ανήκει στην κλάσση Cassard, μαζί με την προσθήκη του αντιτορπιλικού  «Latouche-Tréville». Το ποσό της προσφοράς έχει ήδη προσαρμοστεί στα 4,1 δις ευρώ ώστε να κινείται εντός του ελληνικού προϋπολογισμού, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διπλωματικές και στρατιωτικές επαφές με το Παρίσι έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα με διαύλους που έχει ενεργοποιήσει προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Πέραν των δύο βασικών μνηστήρων στο παιχνίδι παραμένει και η Βρετανία με μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική πρόταση, την νέα φρεγάτα του βασιλικού ναυτικού, την Arrowhead 140 της Babcock, ενώ ενδιαφέρουσα κρίνεται από πολλά στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και η ολλανδική πρόταση – οι φρεγάτες τύπου  «Μ», που θεωρούνται από πολλούς ιδανικός διάδοχος των, επίσης, ολλανδικών «S» που διαθέτει ο ελληνικός στόλος.

Καμία δημοσίευση για προβολή