Γιατί απέτυχαν οι συζητήσεις για το χρέος μεταξύ των ευρωπαίων δανειστών μας και του ΔΝΤ

Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με τον τρόπο μείωσης του χρέους της χώρας κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχαν στο περιθώριο της συνάντησης της G7 στο Whistler του Καναδά.

Παρά την πρόσφατη αισιοδοξία των Βρυξελλών ότι η συνάντηση του Καναδά θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση, φαίνεται ότι  οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες.

Τι λένε οι ευρωπαίοι

Πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ανέφεραν  πως «αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο την επίτευξη πλήρους απόφασης στα τέλη Ιουνίου».

Ως γνωστόν, η Ευρωζώνη έχει θέσει στόχο να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και να αντιμετωπίσει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, στις 21 Ιουνίου. Εκείνη την ημέρα θα διεξαχθεί η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

Τι λέει το ΔΝΤ

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο ΔΝΤ, υπήρξαν κάποιες κινήσεις στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος αλλά όχι μία οριστική απόφαση. Δεν βρέθηκε κοινή γραμμή για τη βιωσιμότητα του χρέους, πλέον οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχιστούν.

Έτσι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα ενεργοποιήσει , καθ’ όλες τις ενδείξεις,  το βασικό πρόγραμμα του για την Ελλάδα.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Το Ταμείο είχε ξεκαθαριστεί πως εάν έως τις 4 Ιουνίου δεν βρισκόταν μια συμβιβαστική λύση για τις ρυθμίσεις που θα χρειαστούν ώστε  η Ελλάδα θα αποκτήσει βιώσιμο χρέος , με βάση τους υπολογισμούς του Ταμείου, τότε το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του.

Κι αυτό όχι γιατί θεωρεί εξ ορισμού μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αλλά διότι δεν έχει χρόνο να προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες που απαιτεί η έγκριση ενός προγράμματος έως τις 20 Αυγούστου, οπότε είναι ο ορίζοντας διάρκειας του «επί της αρχής» προγράμματος που ενέκρινε πέρυσι για την Ελλάδα.

Τι θέλει το Βερολίνο

Οι Ευρωπαίοι και συγκεκριμένα το Βερολίνο υποστηρίζουν πως αν γίνει μια μεγάλη εμπροσθοβαρής ελάφρυνση του χρέους, όπως η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ από τα υπολειπόμενα χρήματα που υπάρχουν στον ελληνικό πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα εξαιρετικά ελαφρύ πρόγραμμα αποπληρωμών χρέους μέχρι το 2023 και ένα πλήρως βιώσιμο χρέος έως το 2030.

Η εξίσωση του Όλαφ Σολτς και η θέση του ΔΝΤ

[more]

Η γερμανική πλευρά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς καλείται να λύσει μία πολύ δύσκολη εξίσωση. Να βρει δηλαδή έναν τρόπο που θα επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως ζητεί το γερμανικό Κοινοβούλιο για να δώσει την έγκρισή του στην τελευταία εκταμίευση και από την άλλη, η ελάφρυνση του χρέους που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Ταμείου να μην είναι απαγορευτική και πάλι για το Κοινοβούλιο.

Τι απαντά το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ δεν αντιτίθεται σε αυτό, ωστόσο θεωρεί πως η πορεία της ανάπτυξης και η δημοσιονομική κούραση θα καταστήσουν το χρέος μη βιώσιμο μετά το 2030 και έως το 2060. Στη βάση αυτή ζητάει μια μεγάλη επέκταση των λήξεων για ένα πολύ μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές.

Το ΔΝΤ ζητά αυτόματο μηχανισμό και εμπροσθοβαρή μέτρα για το ελληνικό χρέος. Η Γερμανία απορρίπτει τον αυτόματο μηχανισμό και προτείνει οπισθοβαρή μέτρα 20% με τη λήξη του τρίτου μνημονίου και 80% σε βάθος ετών.

Ποιοί συμμετείχαν στη συνάντηση

Στη κρίσιμη συνάντηση του Washington Group μετείχαν η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) ο Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λε Μερ.

Με δυό λόγια

Η εκκρεμότητα για τη ρύθμιση του χρέους παραμένει και όλα θα “παιχτούν” στο τέλος Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Έως τότε το ΔΝΤ ίσως κατέβει από το ελληνικό χρέος.

[/more]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή