Προς “μετωπική” Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο

Μέγαρο Μαξίμου και αξιωματική αντιπολίτευση δίνουν ραντεβού για μετωπική, ως φαίνεται, αντιπαράθεση, στη βουλή εν όψει της Αναθεώρησης του Συνταγματος και του νέου εκλογικού νόμου της Νέας Δημοκρατίας.

Μία πρόγευση του τί πρόκειται να ακολουθήσει δόθηκε χθες, όταν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και ο  τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, διασταύρωσαν τα ξίφη τους και μάλιστα “υπερατλαντικά”, για τον τρόπο που οι απόδημοι Έλληνες θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

  • Ο υπουργός Εσωτερικών,  ο οποίος μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Αντώνη Διαματάρη, χειρίζονται το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο οι απόδημοι να ψηφίζουν μέσω ταχυδρομείου (επιστολική ψήφος).

Ο υπουργός δεν παραλείπει να εκφράσει την πεποίθησή του ότι το σχετικό νομοσχέδιο (που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή) θα τύχει ευρείας στήριξης, λέγοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα εξέπεμπε «ένα μοναδικό μήνυμα ενότητας του ελληνισμού».

Μάλιστα, για τη σχετική βούληση της κυβέρνησης φέρεται να διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των Ελλήνων ομογενών που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους οποίους συναντήθηκε στα πλαίσια του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη.

  • Εξάλλου, σε συνέντευξή του στον Εθνικό Κήρυκα, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε μεταξύ άλλων “εξετάζουμε πολύ σοβαρά την δυνατότητα να γίνει χρήση της επιστολικής ψήφου. Θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο την εμπειρία άλλων χωρών για να προσφέρουμε τη διευκόλυνση της ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. Και η ψήφος τους θα είναι ισοδύναμη με την ψήφο των υπολοίπων Ελλήνων”.

Απαντώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, από του βήματος της βουλής, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι  οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας, είναι πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ότι η ψήφος των τελευταίων.

Η νομοθετική ρύθμιση της ΝΔ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο και η «μάχη» θα είναι παράλληλη κυρίως για το άρθρο 32 του Συντάγματος που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στενά τα περιθώρια για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες (Newpost, ρεπορτάζ Αντώνης Αντζολέτος), η  «λευκή επιταγή» που έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να αναζητήσει συναινέσεις και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει τροποποιήσει το άρθρο του Συντάγματος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τη Βουλή στην τρίτη ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Διαθέτει επτά βουλευτές περισσότερους από όσους απαιτούνται και δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί για τη στάση του ΚΙΝΑΛ. Ασφαλώς όλα θα κριθούν από το πρόσωπο που θα επιλέξει. Θα τηρήσει την άτυπη συμφωνία των τελευταίων χρόνων και θα προτείνει μια προσωπικότητα από άλλον πολιτικό χώρο ή θα συγκρουστεί ευθέως με τον Αλέξη Τσίπρα επιλέγοντας έναν πολιτικό από τη γαλάζια παράταξη;

Η απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στον λαό μετά από 9 αποτυχημένες ψηφοφορίες αποτελεί «casus belli» για την αντιπολίτευση που όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα θυμίζει πως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βάλει την υπογραφή του το 2014 στην πρόταση της ΝΔ. Προέβλεπε πως σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής του ΠτΔ με ευρεία πλειοψηφία αντί να διαλύεται η Bουλή η τελική επιλογή να δίνεται στο εκλογικό σώμα ψηφίζοντας τους επικρατέστερους υποψηφίους.

Οι αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλές. Όσον αφορά τον τρόπο εκλογής, θεωρούν αντιθεσμικό ο πρώτος πολίτης της χώρας και εγγυητής του πολιτεύματος να έχει “κομματική ταυτότητα”, ενώ διαφώνησαν από την πρώτη στιγμή με την βραχεία προθεσμία των 30 ημερών που έλαβε η αρμόδια επιτροπή για να ολοκληρώσει το έργο της.

Παράλληλα στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η κατεύθυνση της προτείνουσας Βουλής, πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί και από τον λαό, δεσμεύει και την αναθεωρητική προτάσσοντας δυο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Επιχειρηματολογούν τονίζοντας πως για να υπάρχει διάρκεια στη συναίνεση, που είναι το ζητούμενο σε μια Συνταγματική αναθεώρηση, πρέπει να ακολουθηθεί ο δρομος που χάραξε η προηγούμενη Βουλή.

Καμία δημοσίευση για προβολή