Επεισόδιο τύπου Ίμια στη Χάλκη. Τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να “τυφλώσει” Ελληνικό Super Puma σε επιχείρηση διάσωσης μεταναστών

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού,  ελληνικά επιχειρησιακά μέσα, σκάφη και ελικόπτερο, παρενοχλήθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή κατά τη χθεσινή επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών από θαλάσσια περιοχή δυτικά της Χάλκης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την επιχείρηση το Ελληνικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης (Πειραιάς) με επείγον σήμα του ενημέρωσε το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Τουρκικής Ακτοφυλακής (Άγκυρα) για παρενόχληση από δύο περιπολικά σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής (SG 101 – SG 302).

Τα προαναφερόμενα περιπολικά σκάφη, όπως τονίζεται, παρενόχλησαν επίσης το ελληνικό ελικόπτερό κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης ενός μέλους πληρώματος από το Φ/Γ πλοίο «OCEAN ANG», σημαίας Hong Kong.

Επίσης, συμπληρώνεται ότι το περιπολικό σκάφος Τουρκικής Ακτοφυλακής (SG101) επιβίβασε παρανόμως 19 διασωθέντες από το Φ/Γ πλοίο «ALEXANDRA A» σημαίας Μάλτας (εντός ελληνικού SRR) και τώρα κατευθύνεται προς τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας παραβιάζοντας τους κανόνες της Επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης καθώς και της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα.

Η επιχείρηση ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τρίτης και στην περιοχή έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ των πέντε παραπλεόντων πλοίων περιλαμβάνονταν και το φορτηγό πλοίο «ALEXANDRA A» με σημαία Μάλτας το οποίο είχε επιβιβάσει 19 συνολικά διασωθέντες.

Οπως τονίζεται, ο πλοίαρχος του παραπάνω πλοίου, το οποίο όπως διαπιστώθηκε αργότερα ανήκει σε τουρκική ναυτιλιακή εταιρία, αν και συμμετείχε στην επιχείρηση υπό Ελληνικές οδηγίες σε διεθνή μεν ύδατα, αλλά εντός της Ζώνης Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Ελλάδος, παρέδωσε τους 19 σε τουρκική ακταιωρό η οποία εμφανίστηκε στην περιοχή του συμβάντος.

H νεότερη ενημέρωση αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 96 άτομα εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν μεταφερθεί σε Ρόδο και κάποιοι στην Κάρπαθο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή