Νέα ελεύθερη πτώση για το Χρηματιστήριο: Στις 768,83 μονάδες ο Γενικός Δείκτης – «Ανησυχεί πολύ» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις επιπτώσεις του κοροναϊού

Νέοι κανόνες για την κεφαλαιοποίηση και τη διασπορά των εισηγμένων εταιρειών

Σε ελεύθερη πτώση έπεσαν οι τιμές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την Πέμπτη με τις ρευστοποιήσεις να δίνουν τον τόνο στη σκιά των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με απώλειες 5,24% στις 768,83 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 798,83 μονάδων (-5,24%) και 815,63 μονάδων (+0,53%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 5,06%, στις 1.949,42 μονάδες, ενώ με πτώση 6,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 1.036,03 μονάδες. Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 9,16% στις 624,24 μονάδες.

Και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη. Οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις φοβούμενοι το ασταθές περιβάλλον που διαμορφώνεται για την οικονομία.  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης κατέγραψε πτώση 3,44%. Απώλειες 3,99% για τον DAX στη Φρανκφούρτη.  Πτώση 4,05% και για τον FTSE 100 στο Λονδίνο.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε τις 800 μονάδες, και λίγο μετά τις 14:30 βρισκόταν στις 791 μονάδες.

Γενικευμένο το sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω κοροναϊού

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,02% στις 794,97 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 48,33 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.009,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,56% στις 669,59 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν απώλειες και η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη. Αυτό που ενισχύει την αβεβαιότητα είναι ότι οι αγορές δεν μπορούν να τιμολογήσουν τις συνέπειες των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό στην οικονομική δραστηριότητα, επομένως να λάβουν και τις κατάλληλες αμυντικές θέσεις.

Οι αναλυτές τηρούν σιγή ιχθύος, καθώς ακόμη λείπουν τα στατιστικά στοιχεία από την πορεία του εμπορίου και του οικονομικού κλίματος, ενώ ακόμη και αυτοί που τολμούν τις πρώτες αποτιμήσεις τα σενάρια είναι ελλιπή.

Βέβαια, οι εκτιμήσεις που δείχνουν να συγκλίνουν περισσότερο είναι ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα παρέμβουν ώστε να στηρίξουν την οικονομία, ένα σενάριο που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες.

«Ανησυχεί πολύ» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «ανησυχεί πολύ» για την εξάπλωση του κοροναϊού, δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ.

«Όλοι μας είμαστε πολύ ανήσυχοι για ό,τι συμβαίνει τώρα όσον αφορά την εξάπλωση του κοροναϊού», είπε η Σνάμπελ σε ομιλία της στο Λονδίνο. «Γνωρίζουμε ότι αυτό πραγματικά αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά φυσικά και για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης», πρόσθεσε. «Αυτό, όμως, που πρέπει πράγματι να καταλάβουμε για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής είναι το ποιες είναι οι πιθανές μεσοπρόθεσμες συνέπειες, κάτι που δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να αντιδράσει η νομισματική πολιτική στο κοροναϊό, η Σνάμπελ δήλωσε: «Αν φανεί ότι ο κοροναϊός θα έχει διάρκεια… δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό», προσθέτοντας ότι «έχουμε ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί».

Οι αγορές χρήματος έχουν αρχίσει να προεξοφλούν μία περαιτέρω μείωση κατά 10 μονάδες βάσης των ήδη αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ έως το τέλος του έτους. Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο δανεισμός στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο αυξήθηκε – όπως και τον Δεκέμβριο – με τον χαμηλότερο ρυθμό δύο ετών, πριν ακόμη οι ανησυχίες για τον ιό φθάσουν στα σημερινά επίπεδα.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή