Νέα εποχή στην Πολεμική Αεροπορία: Γιατί, και πως, τα 18 Rafale οδηγούν σε ταχεία αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Ελλάδας στον αέρα

Rafale σύμβαση

Μέχρι το τέλος του 2021 θα βρίσκονται στις βάσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έξι γαλλικά Rafale. Αλλα έξι γαλλικά μαχητικά θα έχουν έρθει στην χώρα μας έως την άνοιξη του 2022, και επιπλέον έξι – μεταχειρισμένα αυτά – θα παραδοθούν στις αρχές του 2023.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό στην παραλαβή των 18 Rafale, σηματοδοτεί και μίας από τις ταχύτερες διαδικασίες μείζονος αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας και του αμυντικού πλέγματος της χώρας.

H “ρήτρα” της ταχείας παράδοσης

Ενας από τους βασικούς λόγους, άλλωστε, που οδήγησαν στην συγκεκριμένη συμφωνία με την Γαλλία ήταν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, η δυνατότητα άμεσης παράδοσης των πρώτων έξι αεροσκαφών – γεγονός που επιτρέπει ακριβώς να ενισχυθεί γρήγορα η επιχειρησιακή ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και να συμπιεστεί το κόστος ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την αγορά περαιτέρω οπλικών συστημάτων και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πρόγραμμα αγοράς συνολικού ύψους περίπου 2,4 δισ. ευρώ, συζητείται από χθες στην Βουλή και περιλαμβάνει τόσο τα αεροσκάφη όσο και τον εξοπλισμό τους. Ο εν λόγω εξοπλισμός θα αφορά κατευθυνόμενα βλήματα «Meteor», καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη.

Παραλαβές από τον Ιούλιο του 2021

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ενός ανά μήνα. Αμέσως μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης, οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ταξιδεύουν στη Γαλλία για εκπαίδευση.

Το αεροσκάφος Rafale είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Παράλληλα, μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία “DASSAULT AVIATION“, παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία, από τη Βουλή θα περάσει η προέγκριση των συμβάσεων και αφού ψηφιστούν από την Ολομέλεια και δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Στη συνέχεια αναμένονται οι σχετικές υπογραφές και η τελική επικύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή