Nέα έρευνα: Πώς η βιταμίνη Κ σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς

Σε έρευνα στο New Edith Cowan University (ECU) διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη Κ έχουν έως και 34 % χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με αθηροσκλήρωση (καταστάσεις που επηρεάζουν την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία).

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερα από 50.000 άτομα που συμμετείχαν στη δανέζικη μελέτη για τη διατροφή, τον καρκίνο και την υγεία σε μια περίοδο 23 ετών. Διερεύνησαν εάν τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζονται με αθηροσκλήρωση (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες).

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Κ που βρίσκονται στα τρόφιμα που τρώμε: η βιταμίνη Κ1 προέρχεται κυρίως από πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυτικά έλαια, ενώ η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται στο κρέας, τα αυγά και τα ζυμωμένα τρόφιμα όπως το τυρί.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1 είχαν 21 % λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με καρδιαγγειακή νόσο που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση.Για τη βιταμίνη Κ2, ο κίνδυνος νοσηλείας ήταν 14 % χαμηλότερος.

Αυτός ο χαμηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε για όλους τους τύπους καρδιακών παθήσεων που σχετίζoνται με την αθηροσκλήρωση, ιδιαίτερα για την περιφερική αρτηριακή νόσο στο 34 %.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Nicola Bondonno ανέφερε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση περισσότερης βιταμίνης Κ μπορεί να είναι σημαντική για την προστασία από την αθηροσκλήρωση και τις επακόλουθες καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Οι τρέχουσες διαιτητικές οδηγίες για την κατανάλωση βιταμίνης Κ βασίζονται γενικά μόνο στην ποσότητα της βιταμίνης Κ1 που πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο για να διασφαλίσει ότι το αίμα του μπορεί να πήξει σωστά», είπε.

«Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι η πρόσληψη βιταμίνης Κ μπορεί να προσφέρει περαιτέρω προστασία από την ανάπτυξη άλλων ασθενειών, όπως η αθηροσκλήρωση».

«Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της διαδικασίας, πιστεύουμε ότι η βιταμίνη Κ λειτουργεί προστατεύοντας από τη συσσώρευση ασβεστίου στις κύριες αρτηρίες του σώματος που οδηγεί σε αγγειακή ασβεστοποίηση».

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, Δρ Jamie Bellinge, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι ο ρόλος της βιταμίνης Κ στην καρδιαγγειακή υγεία και ιδιαίτερα στην ασβεστοποίηση των αγγείων είναι ένας τομέας έρευνας που προσφέρει πολλά υποσχόμενα στοιχεία για το μέλλον.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου στην Αυστραλία και υπάρχει ακόμη περιορισμένη κατανόηση της σημασίας των διαφόρων βιταμινών που βρίσκονται στα τρόφιμα και της επίδρασής τους σε καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά επεισόδια και ασθένεια των περιφερικών αρτηριών», δήλωσε ο Δρ Bellinge.

«Αυτά τα ευρήματα ρίχνουν φως στην δυνητικά σημαντική επίδραση που έχει η βιταμίνη Κ στη σοβαρή αυτή πάθηση και ενισχύει τη σημασία μιας υγιεινής διατροφής στην πρόληψή της».

Η επόμενη φάση της έρευνας θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη και τη βελτίωση βάσεων δεδομένων για την περιεκτικότητα των τροφίμων σε βιταμίνη Κ2.

«Περισσότερη έρευνα για τις διαφορετικές διαιτητικές πηγές και τα αποτελέσματα διαφορετικών τύπων βιταμίνης Κ2 αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε ο Δρ Bondonno.

Καμία δημοσίευση για προβολή