Νέα έξοδος στις αγορές – Ο ΟΔΔΗΧ εκδίδει 30ετές ομόλογο μετά τη Standard & Poor’s

«Εκρηκτική» ζήτηση για το νέο 30ετές ομόλογο - Προσφορές άνω των 28 δισ. ευρώ

Με 30ετές ομόλογο, βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα.
Όπως ανακοινώθηκε, ο ΟΔΔΗΧ έχει εξουσιοδοτήσει τις BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, JP Morgan και Πειραιώς ως Joint Lead Managers για ένα νέο τίτλο λήξης στις 15 Ιουνίου 2054.
Η κοινοπρακτική συναλλαγή θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τους όρους της αγοράς, καταλήγει η ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών ο ΟΔΔΗΧ είχε προχωρήσει και σε δημοπρασία με επανέκδοση ελληνικών τίτλων λήξεως 4 Φεβρουαρίου 2035 αντλώντας 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,61%.
Μέχρι στιγμής, το δημόσιο έχει δανειστεί 4,9 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το 50% των μεικτών δανειακών αναγκών για το 2024 αφού οι καθαρές είναι μόλις 5,5 δις. ευρώ ενώ στο σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ είναι η μείωση του στοκ των εντόκων γραμματίων κατά 3 δις. ευρώ στα 8,7 δις. ευρώ και αντικατάσταση τους με ομόλογα διάρκειας μεγαλύτερη του ενός έτους.

Η έκθεση της Standard and Poor’s

Η Standard and Poor’s αναβάθμισε το outlook του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικό από σταθερό, διατηρώντας αμετάβλητη τη βαθμίδα «BBB-
Η κίνηση αυτή της S&P, του πρώτου από τους «μεγάλους» οίκους αξιολόγησης που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην χώρα μας, είναι ιδιαίτερα θετική αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αξιολογήσεις των αξιόχρεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες με ορατό τον κίνδυνο υποβαθμίσεων για ορισμένες από αυτές.
Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του S&P ότι το αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς θα συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει να υπερβαίνει αυτή της Ευρωζώνης.
Τα βασικά σημεία της αξιολόγησης του οίκου είναι τα εξής:

  • Οι ελληνικές Αρχές επιχειρούν σε μία ευρεία ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετωπίζουν τις μακροπρόθεσμες στενότητες
  • Παρά τα πρόσφατα κάπως πιο ήπια οικονομικά στοιχεία, η ανάπτυξη της οικονομίας ξεπέρασε αυτή του μέσου όρου της Ευρωζώνης, «μία τάση που αναμένουμε να συνεχιστεί»
  • Το προηγούμενα πολύ υψηλό καθαρό δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό στο ΑΕΠ μειώνεται και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει «αν οι προσδοκίες μας για δημοσιονομική πειθαρχία και σχετικά ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ υλοποιηθεί

Καμία δημοσίευση για προβολή