Νέα κίνητρα από την Κυβέρνηση για έρευνα και ανάπτυξη

Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Δήμας προωθεί πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) καθώς και για την προσέλκυση ξένων επενδυτών που θα ιδρύσουν κέντρα καινοτομίας στην Ελλάδα, όπως έπραξε πρόσφατα ο πολυεθνικός όμιλος Cisco.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Digital Economy Forum που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ)ο κ. Δήμας απάντησε, σε παρατήρηση του διευθύνοντος συμβούλου της Deloitte, Δημήτρη Κουτσόπουλου για τα περιορισμένα κίνητρα που δίνει η χώρα μας στην ενίσχυση του R&D.

Ο κ. Κουτσόπουλος υποστήριξε πως το φορολογικό όφελος για μια επιχείρηση είναι της τάξης του 8,7%, επί των δαπανών σε έρευνα και ανάπτυξη, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στο 20%. Εκτός από το περιορισμένο όφελος σε σύγκριση με την Ε.Ε. στην Ελλάδα καταγράφονται και μεγάλες καθυστερήσεις μέχρι να πάρει η επιχείρηση τη φορολογική ελάφρυνση που προβλέπει ο νόμος.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης μίλησε για ευρύτερο πλαίσιο κινήτρων «που θα δώσουμε στο οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας». Όπως είπε, η αρχή γίνεται με τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα εγγραφούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε «να μπορέσουμε να υπολογίσουμε το εύρος του οικοσυστήματος και να δώσουμε τα κατάλληλα φορολογικά ή εργασιακά κίνητρα».

Στην επένδυση της Deloitte στην Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία κέντρου υποστήριξης των διεθνών δραστηριοτήτων του συμβουλευτικού / ελεγκτικού ομίλου αναφέρθηκε ο κ. Κουτσόπουλος. Είπε πως στόχος είναι να απασχολεί 500 εργαζόμενους και να είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Βόρεια Ελλάδα. Την Θεσσαλονίκη προτίμησε και η Cisco, με τον κ. Νίκο Χρυσό που διευθύνει τα κέντρα καινοτομίας της Cisco σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ρωσία, να επισημαίνει τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της πόλης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Cisco λειτουργεί ήδη κέντρα καινοτομίας σε Βερολίνο, Λονδίνο, Παρίσι, Μάντσεστερ, Κωνσταντινούπολη και Ντουμπάϊ, ενώ στην Θεσσαλονίκη δημιουργεί αρχικά ένα μικρό μηχανισμό που μπορεί, όμως, να μεγαλώσει. «Εταιρείες όπως η Cisco είναι σημαντικό να τις δει η κυβέρνηση ως συνεργάτη και όχι ως πάροχο προϊόντων. Επειδή ούτε εμείς βλέπουμε τη χώρα μόνο σαν πελάτη, τη βλέπουμε σαν συνεργάτη. Τα κέντρα καινοτομίας δίνουν την ευκαιρία να συναντηθούμε έξω από μία συγκεκριμένη αγορά, από ένα συγκεκριμένο έργο και να συνεργαστούμε σε πολλά επίπεδα» τόνισε ο κ. Χρυσός.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης τόνισε πως για να καλυφθούν οι απαιτήσεις των επενδυτών για «one stop shop» που θα παρακολουθεί την προσπάθειά τους από την αρχή μέχρι το τέλος, «συγκεντρώνουμε στο υπουργείο όλους τους φορείς που έχουν σχέση με την εξωστρέφεια κάτω από μια στέγη, με στόχο να υπάρχει μια δυνατή, ενιαία, φωνή που υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια. Σήμερα υπάρχει ένα γραφείο που θα μείνει με τον επενδυτή μέχρι να τελειώσει η προσπάθειά του».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην καμπάνια «Repositioning Greece» η οποία, όπως είπε, έχει στόχο να ξεπεραστούν τα στερεότυπα σε σχέση με την Ελλάδα. Τέλος, είπε πως από την Βοστώνη ξεκινά πιλοτικά η θέση τη «επιστημονικού ακολούθου», διπλωματικού υπαλλήλου που θα έχει ως αντικείμενο τη σύνδεση των επιστημονικών κοινοτήτων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή