Νέα πάγια ρύθμιση: Ναι από τις 12 στις 24 δόσεις, αλλά μόνο για τα χρέη από 1η Νοεμβρίου. Οι προϋποθέσεις για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση

    Ποιούς αφορά η αναβίωση της ρύθμισης των 72 και 120 δόσεων και ποιές οφειλές υπάγονται στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων

    Το πράσινο φως από τους θεσμούς φαίνεται ότι πήρε η πρόταση της κυβέρνησης να μπορούν να ενταχθούν στη νεα ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων και όσων μπουν στη μεταβατική των 12 δόσεων, αλλά μόνο  για τις οφειλές που βεβαιώθηκαν από την 1η Νοεμβρίου του 2019 και μετά.

    Μέχρι χθες υπήρχε σύγχιση τόσο ως προς τον χρόνο ενεργοποίησης της νέας ρύθμισης όσο και σε σχέση με τις προϋποθέσεις ένταξης στη νέα ρύθμιση.

    Τελικά φαίνεται ότι αποσαφηνίζεται ότι  όσοι επιθυμούν,  μπορούν να ενταχθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση των 12 δόσεων και να μεταπηδήσουν αργότερα στην ευνοϊκότερη ρύθμιση των 24 δόσεων. Με βάση τη νομοθεσία, όλες οι αρρύθμιστες οφειλές μπορούν να καταβληθούν σε 24 ή 48 δόσεις, ανάλογα με το είδος της οφειλής. Γίνεται, μάλιστα, προσπάθεια, ώστε η πλατφόρμα για νέα ρύθμιση ν ανοίξει περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Ειδικότερα, με τη νέα πάγια ρύθμιση:

    • Ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις, ενώ οι έκτακτες οφειλές, όπως ο φόρος κληρονομιάς ή πρόστιμα, μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 δόσεις.
    • Οι τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ οι έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα) μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 48 δόσεις, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

    Συγκεκριμένα, θα λαμβάνεται υπόψη:

    • Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.
    • Το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

    Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή ως εξής.

    Για εισόδημα:

    • Από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%.
    • Από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%.
    • Από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%.
    • Από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%.
    • Από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%.
    • Από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%.
    • Από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%.
    • Πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.

    Η νέα ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95%, αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12, μέχρι και 5,95%, αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από δώδεκα μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,5%). Επί της ουσίας η ρύθμιση θα κοστίζει ακριβότερα για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων που θα προβλέπει η ρύθμιση. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

    4. Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτική ή έκτακτη οφειλή), για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει διπλή προκαταβολή, θα αφαιρεθούν οι δόσεις στις οποίες ήταν συνεπής, ενώ το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά 1,5 μονάδα.

    5. Με την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση η εφορία δεν προχωρεί στην αναστολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν.

    Συνεπώς όσοι έχουν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές (από 1/11/2019 ) δεν θα έχουν χρόνο να περιμένουν την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης. Θα πρέπει να ρυθμίσουν αρχικά τις οφειλές τους σε 24 έως και 48 δόσεις διασφαλίζοντας την προστασία που παρέχεται σήμερα από ενδεχόμενες κατασχέσεις και στην συνέχεια έχοντας ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους να κάνουν την ζωή τους πιο εύκολη ξαναρυθμίζοντας την οφειλή σε περισσότερες δόσεις.

    Κατά τα λοιπά, εκτός από τις διαδικασίες για αναγκαστικά μέτρα η νέα ρύθμιση έχει και θετικά σημεία. Συγκεκριμένα στους συνεπείς φορολογούμενους που εξυπηρετούν κανονικά τη ρύθμιση, θα επιστρέφεται το 25% των τόκων που κατέβαλαν φτάνει να μην υπερβαίνει το ύψος της τελευταίας δόσεων.

    Θα δίνεται η δυνατότητα επανένταξης των ίδιων οφειλών από τον ίδιο οφειλέτη σε ρύθμιση για δεύτερη και τελευταία φορά σε περίπτωση που χάσει την ρύθμιση εφόσον προκαταβληθεί ποσό διπλάσιο της μηνιαίας δόσης, και με προσαυξημένο επιτόκιο για τον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων. Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση θα χάνεται αν:

    *Ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα δύο από τις δόσεις της ρύθμισης

    *Καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης παραπάνω από 1 μήνα

    *Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους

    *Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά

    *Έχει υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος αλλά με ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή