Νέα παγκόσμια κρίση προ των πυλών διαβλέπει ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman

Την ανησυχία του ότι το 2019 θα υπάρξει μια νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση εκφράζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.

Οι παίκτες της αγοράς είναι ολοένα και πιο ανήσυχοι για την προοπτική ενός σοβαρού καθοδικού γυρίσματος της οικονομίας τους επόμενους μήνες, καθώς ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας, πλήττει το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, όπως και ορισμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς ελίτ, συμφωνούν ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνει , ωστόσο κάποιοι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν εκφράσει την ελπίδα για μια μάλλον ομαλή «προσγείωση» παρά για μια απότομη ύφεση.

Μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη κορυφής στο Ντουμπάι, ο Krugman ανέφερε ότι υπάρχουν λόγοι που τον κάνουν να δέχεται με σκεπτικισμό αυτό το σενάριο.
«Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ύφεση αργότερα μέσα στο 2019 ή στο 2020», ανέφερε.

Όπως είπε, δεν θα υπάρχει μόνο ένα γεγονός που θα οδηγήσει εκεί, αλλά μια σειρά οικονομικών προκλήσεων που θα αυξήσουν την πιθανότητα επιβράδυνσης.

Ως πηγή ανησυχίας ξεχωρίζει τις φορολογικές περικοπές από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ λέγοντας ότι το πρόγραμμα δεν ήταν πολύ αποτελεσματικό ενώ αναφερόμενος στην τεχνολογική ανάπτυξη είπε ότι μοιάζει με φούσκα που μπορεί να ξεφουσκώσει.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η έλλειψη ετοιμότητας μεταξύ των φορέων χάραξης οικονομικής πολιτικής, σε περίπτωση επιβράδυνσης της οικονομίας», πρόσθεσε

«Το μέρος του κόσμου που φαίνεται ότι είναι κοντά σε ύφεση αυτή τη στιγμή, είναι η ευρωζώνη», είπε.

Η Κομισιόν υποβάθμισε σημαντικά τις προβλέψεις της για την ευρωζώνη το 2019 και το 2020, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 1,3% φέτος από 1,9% το 2018 και στο 1,6% το 2020. Η πρόβλεψη του Νοεμβρίου ήταν πολύ καλύτερη με ανάπτυξη 1,9% φέτος και 1,7% του χρόνου.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ