Νέα παρέμβαση Πούτιν στην ενεργειακή κρίση: “Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στην ΕΕ όσο αέριο χρειάζεται – Τα λάθη της Ευρώπης φταίνε για τις ελλείψεις”

Βλαντιμίρ Πούτιν

Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαθέσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται η Ευρώπη, αλλά η ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η ήπειρος οφείλεται σε λάθος πολιτικές, και όχι σε έλλειψη προμηθειών, υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου, “είναι έτοιμη να συζητήσει τα όποια επιπρόσθετα βήματα” χρειάζονται. Ωστόσο, άσκησε κριτική στην Ευρώπη διότι όπως είπε “υπέπεσε σε συστηματικά λάθη” και κατόπιν, ότα τα πράγματα δεν πήγαν καλά έριξε αλλού το “ανάθεμα”.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πελάτες έκαναν το λάθος να στηριχθούν σε βραχυπρόθεσμες πηγές αερίου για να γεμίσουν τις αποθήκες τους αντί να στηριχθούν σε μακροπρόθεσμα (ρωσικά) συμβόλαια.

“Δεν χρησιμοποιούμε την ενέργεια ως όπλο”

“Δεν χρησιμοποιούμε την ενέργεια ως όπλο”, δήλωσε ο Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι η Gazprom αύξησε τις ποσότητες κατά 10%. Αντίθετα, σημείωσε ότι το αμερικανικό LNG κατευθύνθηκε αντί για την Ευρώπη στην Ασία.

Σχετικά με αναφορές ότι η Ρωσία περιόρισε την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ο Πούτιν έκανε λόγο για κατηγορίες «πολιτικά υποκινούμενες» και ότι δεν υπάρχει «τίποτα που να υποστηρίζει [την ιδέα] ότι χρησιμοποιούμε την ενέργεια ως ένα είδος όπλου». Αντίθετα, είπε, η Ρωσία «επεκτείνει τις προμήθειές της στην Ευρώπη».

Κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, στη Μόσχα, ο Πούτιν επισήμανε ότι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι «έτοιμος να συζητήσει οποιαδήποτε πρόσθετα βήματα» ώστε να καλύψει το μισό δρόμο της διαφοράς που τον χωρίζει από τους εταίρους του.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε επικριτικός για τα «ελαττώματα» της Ευρώπης σε ότι αφορά το ενεργειακό της σύστημα και στη συνέχεια τη «μετατόπιση ευθυνών», όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα.

Μία κατακόρυφη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει χαοτικές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Οπως επισημάινει το Bloomberg, ενώ η κρατικά ελεγχόμενη Gazprom έχει εκπληρώσει όλα τα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά της, ένας λόγος που η ευρωπαϊκή ήπειρος βρίσκεται σε ενεργειακή κρίση είναι η χαμηλότερη του αναμενομένου τροφοδοσία εκ μέρους της Ρωσίας.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή