Νέα πιρουέτα Ερντογάν: «Είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά η Ελλάδα είναι μοχλός επιθετικότητας κατά της Τουρκίας»

Ενώ ο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε χθες – σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Ίαν Μποργκ – ότι «ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα» και επεσήμανε πως η Ελλάδα «αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά μια άνευ προηγουμένου εχθρική ρητορική από την Τουρκία», ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρούσε σε μιά νέα πιρουέτα:

Έκανε λόγο για «επίλυση των διαφωνιών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», κατηγορώντας ωστόσο εκ νέου την Ελλάδα για «άδικες και παράνομες ενέργειες» και πως η Αθήνα προκαλεί με … «επιθετικές ενέργειες» (εννοώντας προφανώς τον εξοπλισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου). Τόνισε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος:

«Όπως κάνουμε σε κάθε πλατφόρμα έτσι και στην Πράγα τονίσαμε πως τα προβλήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου επιθυμούμε να τα λύσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Από την Ε.Ε. περιμένουμε αντί να στηρίζει τις άδικες και παράνομες ενέργειες να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διμερή διάλογο».
«Μοχλός επιθετικότητας κατά της Τουρκίας η Ελλάδα»

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε εξάλλου ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας αξιολογήθηκαν οι εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, ενώ υποστήριξε ότι «επιβεβαιώσαμε τη θέση μας σχετικά με τις εχθρικές συμπεριφορές που επιδεικνύονται κατά της χώρας μας, ιδιαιτέρως με μοχλό την Ελλάδα», μια… σπόντα που απευθύνεται κυρίως στην Ουάσιγκτον.

Επεσήμανε, δε, ότι «με τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που κάναμε με τη Λιβύη, δημιουργήθηκε ένα νέο πεδίο συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και παραγώγων του, εντός της υφαλοκρηπίδας αυτής της χώρας (σ.σ. Λιβύης)».

«Έχουμε την ικανότητα για γεωτρήσεις στα διεθνή ύδατα σε άλλες χώρες»

Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα, στον απόηχο της υπογραφής του τουρκο-λιβυκού «μνημονίου» για τους υδρογονάνθρακες, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις στα διεθνή ύδατα σε άλλες χώρες.

«Διαθέτουμε δυο σεισμογραφικά σκάφη και πέντε γεωτρύπανα και τα πλοία μας μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις μέχρι τα 12.000 μέτρα. Κι όταν ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας, έχουμε τη δυνατότητα και ικανότητα να κάνουμε γεωτρήσεις στα διεθνή ύδατα σε άλλες χώρες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπεράσπιση Πούτιν, επίθεση στην Ευρώπη

Επιπλέον, εξαπέλυσε εκ νέου κατηγορίες κατά της Ευρώπης για την πολιτική της σε σχέση με Ρωσία.

«Το άκουσα από τους ηγέτες στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Πράγας: “Πώς θα περάσουμε αυτόν τον χειμώνα”… Όλοι συζητούν γι’ αυτό. Είπα, “δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα”» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Οι ηγέτες σκέφτονταν μόνο τη στιγμή. Δυστυχώς, δεν αξιολόγησαν με κοινή λογική τις εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Καμία δημοσίευση για προβολή