Νέα «ψήφος εμπιστοσύνης» στην ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος Scope Ratings αποκλείει την ύφεση το 2023

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μείωση χρέους είναι τα ζωτικής σημασίας βήματα που πρέπει να συνεχίσει να κάνει η Ελλάδα σύμφωνα με τη Scope

Σε μια περίοδο έντονης αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία και αντικρουόμενων προβλέψεων σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης, άλλος ένας οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην αντοχή της ελληνικής οικονομίας.

Επιβράδυνση, όχι ύφεση

Ο λόγος για τη γερμανική Scope Ratings, η οποία σε ανάλυσή της με τίτλο «Ελλάδα: Θετικό outlook για το αξιόχρεο, αλλά παραμένουν σημαντικές προκλήσεις», «ψαλιδίζει» ελαφρά το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας για το 2023, ωστόσο, αποκλείει το ενδεχόμενο ύφεσης. Σύμφωνα με τον οίκο, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% φέτος. Η ανάπτυξη προβλέπεται να αυξηθεί στο 2% το 2024 αλλά να κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 1,4% την τριετία 2025-2027.

Για τον πληθωρισμό προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 3,9% φέτος και περαιτέρω στο 2,8% το 2024, ενώ υπογραμμίζει ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχει μειωθεί στο 4,3% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων (bund) να περιορίζεται στις 187 μονάδες βάσης έναντι 295 μονάδων βάσης το περασμένο φθινόπωρο.

Κοντά στην επενδυτική βαθμίδα

Όσον αφορά στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα για το 2023, η Scope υπογραμμίζει ότι η αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου ΒΒ+ τον Δεκέμβριο σε θετικές από σταθερές σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητα για αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 18 μήνες.

Επισημαίνει, δε, ότι το θετικό outlook για την ελληνική οικονομία έχει ως βασικό οδηγό και τη μείωση του δημόσιου χρέους καθώς στο βασικό του σενάριο η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους δείχνει το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ να υποχωρεί από 171% το 2022 στο 164,5% το 2023 και στο 150,5% μέχρι το 2027, μετά το υψηλό του 206,3% το 2020. Πάντως, σημειώνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να επιδράσει αρνητικά, αν το κόστος δανεισμού αρχίσει να αυξάνεται.

Οι προκλήσεις

Όσον αφορά στις επιφυλάξεις του οίκου και στα προβλήματα που εντοπίζει, η Scope τονίζει ότι αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, υπάρχουν ακόμα αρκετές προκλήσεις που επιμένουν: μέτρια ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ανεργία πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. στο 11,6%, περιορισμένη οικονομική διαφοροποίηση, μια άκαμπτη αγορά εργασίας, εξωτερικές ευπάθειες και ακόμα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών μέχρι το καλοκαίρι.

Η Scope εκτιμά ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 1% του ΑΕΠ στο διάστημα 2024-2027, τονίζοντας ότι το να διατηρηθούν λογικά πρωτογενή πλεονάσματα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος Ενισχυμένης Εποπτείας και μετά τις εκλογές του 2023 είναι ένα κρίσιμο στοιχείο ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος προγραματίζει να προχωρήσει σε πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στις 3 Μαρτίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή