Νέα πτώση για την τουρκική λίρα: Απώλειες μετά από ανοδική πορεία τεσσάρων μηνών, καθώς αυξάνεται και πάλι η αβεβαιότητα

λίρα Ερντογάν

Νέοι εσωτερικοί πονοκέφαλοι για τον Ερντογάν, καθώς μετά από ανοδική πορεία σχεδόν ενός τετραμήνου, η τουρκική λίρα υποχωρεί κατά 1%, προκαλώντας ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, η λίρα, υποχώρησε μέχρι και τις 7,0275 λίρες έναντι του δολαρίου, ενώ είχε σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 20% από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν διορίστηκαν νέος υπουργός Οικονομικών και κεντρικός τραπεζίτης, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια σφιχτή νομισματική πολιτική.

Υποστήριξη στον Αλμπαϊράκ

Ως λόγος για την πτωτική τάση του τουρκικού νομίσματος θεωρείται το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Λουφτί Ελβάν, υπερασπίστηκε τις πολιτικές του προκατόχου του -και γαμπρού του Ερντογάν-, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, λέγοντας ότι οι ενέργειές του είχαν στόχο να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εν μέσω της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο της υπουργείας Αλμπαϊράκ, τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σχεδόν εξανεμίστηκαν, καθώς πούλησε σχεδόν 128 δισ. δολάρια προκειμένου να στηρίξει τη λίρα η οποία κατέρρεε στις αγορές συναλλάγματος, χωρίς, μάλιστα, να πετύχει κάτι.

Ανεβαίνει το δολάριο

Αναλυτές εκτιμούν, επίσης ότι ένας από τους λόγους για την πτώση της λίρας είναι και το γεγονός ότι το δολάριο ανέκαμψε από τα πολυετή χαμηλά που είχε βρεθεί, εξαιτίας της αύξησης των προσδοκιών για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη και πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, ασκώντας πιέσεις στη λίρα.

Καμία δημοσίευση για προβολή