Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Σκρέκας υδρογονάνθρακες

Νέα σύσκεψη έχει συγκαλέσει για σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων Δημήτρης Φούρλαρης, στελέχη του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών.

Αφορμή για τη σύσκεψη είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μεταφέρει στο υπουργείο σειρά δυσκολιών που αντιμετωπίζουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη.

Οι λιγνιτικοί σταθμοί, υπενθυμίζεται, ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την αποφυγή μπλακ άουτ κατά τις έκτακτες συνθήκες του καλοκαιριού, ενώ συμμετέχουν την τρέχουσα περίοδο με ποσοστό της τάξης του 9% και 14% στο ενεργειακό μίγμα για την ηλεκτροπαραγωγή.

Τα όχι και τόσο ευνοϊκά δεδομένα για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, έχουν φέρει τον λιγνίτη πάλι στο προσκήνιο της ενεργειακής ασφάλειας κι ενώ η κυβέρνηση δρομολογεί το κλείσιμο των εργοστασίων της Δ. Μακεδονίας και της Αρκαδίας.

Και πρόσθετες αβεβαιότητες 

Στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης, όπως αναφέρουν πηγές, θα μπουν και οι αβεβαιότητες της επάρκειας νερών στους ταμιευτήρες της υδροηλεκτρικής παραγωγής καθώς και της δυνατότητας διασφάλισης ανά πάσα στιγμή εισαγωγών ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ταμιευτήρες  των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της ανομβρίας, οπότε αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα το κατά πόσο τα νερά είναι εύκολο να αξιοποιηθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις εισαγωγές. Και αυτό καθώς η ενεργειακή κρίση χτυπά και τις άλλες γειτονικές χώρες.

Το φυσικό αέριο

Ικανοποιητικές κρίνονται οι συνθήκες για την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.

Οι τελευταίες δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για τη διάθεση χώρων στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας, προκειμένου να αποθηκευτούν ποσότητες LNG, έκλεισαν θετικά. Παραγωγοί και προμηθευτές φυσικού αερίου έσπευσαν και διασφάλισαν σχετικούς χώρους, με αποτέλεσμα για το 2022 να υπάρχουν εναλλακτικές ποσότητες φυσικού αερίου.

Επιπλέον, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί φέρονται να έχουν δεσμευτεί για την πλήρη λειτουργία των μονάδων τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή