Νέες αισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία: Η DBRS «βλέπει» ανάπτυξη 5% για το 2021 – Ποιους κινδύνους επισημαίνει

Η ισχυρή ανάπτυξη που κατέγραψε η ελληνική οικονομία σε ετήσια βάση κατά το β’ τρίμηνο του 2021 ωθεί τους οίκους αξιολόγησης να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη μέσα στο έτος.

Θετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη

Έτσι, η καναδική DBRS Morningstar προβλέπει πλέον ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 5% για το 2021 στο βασικό της σενάριο, το οποίο προβλέπει σταδιακή υποχώρηση του κοροναϊού, ενώ σε περίπτωση που η πανδημία επιμείνει, η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ περιορίζεται στο 3,5% το 2021. Για το 2022, ο οίκος αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 5,0% στο βασικό σενάριο, με την επίδοση να φθάνει μόλις στο 1,5% στο δυσμενές σενάριο.

Σύμφωνα με την DBRS Morningstar, παρότι η πανδημία του κοροναϊού παραμένει πηγή αβεβαιότητας, οι πιο ευάλωτοι τομείς (π.χ. ταξίδια, φιλοξενία κ.λπ.) ήδη ανακάμπτουν. Για άλλους τομείς, ο μακροοικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας δεν αναμένεται να υπερβεί τις παραμέτρους μιας κανονικής οικονομικής ύφεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η DBRS αποσύρει τα βασικά και δυσμενή σενάρια για την πανδημία COVID-19, τα οποία δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020.

Οι γενικότερες εκτιμήσεις

Στο πλαίσιο αυτό ο οίκος εκτιμά τα εξής:

  • Αν και η COVID-19 παραμένει κίνδυνος για τις προοπτικές, η αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας υποχωρεί σταδιακά. Παράλληλα, οι προηγούμενες υφέσεις είναι για τους περισσότερους τομείς πιθανό να αποδειχθούν ένας επαρκής οδηγός για τις μελλοντικές επιπτώσεις της κρίσης του κοροναϊού.
  • Η εμφάνιση πιστωτικών πιέσεων παραμένει πιθανή καθώς η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη σταδιακά αποσύρεται. Ωστόσο, πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για τις επιπτώσεις των μακροοικονομικών πιέσεων σε διάφορους τομείς και αυτοί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απίθανο να αποκλίνουν σημαντικά από τις εκτιμήσεις.
  • Οι τρέχουσες μέσες προβλέψεις φαίνεται να ενσωματώνουν ορισμένους κινδύνους που σχετίζονται με περαιτέρω εστίες, αλλά παραμένουν αρκετά θετικές όσον αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης, δεδομένης της προσδοκίας για συνεχιζόμενη στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Η πολιτική απάντηση στην COVID-19 ενδέχεται ωστόσο να φέρει άλλους κινδύνους στο προσκήνιο τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Υποχώρηση των αβεβαιοτήτων

Σε γενικότερο επίπεδο η DBRS εκτιμά πως αν και ο κοροναϊός παραμένει κίνδυνος για τις προοπτικές, η αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχει υποχωρήσει σταδιακά. Οι υφέσεις του παρελθόντος είναι για τους περισσότερους τομείς πιθανό να αποδειχθούν ένας επαρκής οδηγός για τις μελλοντικές επιπτώσεις της COVID-19. Η εμφάνιση (με καθυστέρηση) πιστωτικών πιέσεων παραμένει πιθανή καθώς τα μέτρα στήριξης σταδιακά αποσύρονται, ωστόσο, τώρα υπάρχει πλέον μεγαλύτερη ορατότητα για τις επιπτώσεις των μακροοικονομικών πιέσεων σε διάφορους κλάδους και αυτοί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απίθανο να αποκλίνουν σημαντικά από τα ιστορικά πρότυπα.

Από την άλλη, ο οίκος σημειώνει ότι μέχρι τώρα τα υψηλότερα ελλείμματα στον δημόσιο τομέα χρηματοδοτήθηκαν άνετα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, αν και έχει τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της μείωσης του βάρους αποπληρωμής των τρεχουσών χρεών, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, με τις κεντρικές τράπεζες να αναγκάζονται στη συνέχεια να δώσουν τέλος στη νομισματική χαλάρωση και να προχωρήσουν σε σύσφιξη.

Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι οι χώρες που δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν μία πιο βιώσιμη δημοσιονομική θέση εντός μίας εύλογης περιόδου προσαρμογής, μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες μεσοπρόθεσμα. Άλλες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένους περιορισμούς χρηματοδότησης, ενώ η μεταβλητότητα των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και η διαρκής αύξηση των τιμών των κατοικιών μπορεί επίσης να εγκυμονούν αυξημένους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε ορισμένες περιοχές.

Τέλος, ο οίκος υπογραμμίζει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών, μερικές φορές με απρόβλεπτους τρόπους, σημειώνοντας ότι δεν ήταν αναμενώμενο η Βρετανία να είναι μεταξύ των οικονομιών με τις χειρότερες επιδόσεις του 2020. Ορισμένες οικονομίες υπεραπέδωσαν σε σχέση με άλλες, παρά τις σημαντικές διαφορές στις νοσηλείες και στα ποσοστά θνησιμότητας. Σύμφωνα με την DBRS, αυτή η διακύμανση σε ό,τι αφορά τις «ανακάμψεις» θα διατηρηθεί παγκοσμίως και το 2021 και το 2022.

Καμία δημοσίευση για προβολή