Δάφνη Γρηγοριάδη

Νέες αντικειμενικές: Αλλαγές στην τσέπη των πολιτών και  στα έσοδα   Δημοσίου

Νέες αντικειμενικές:  Αρχές Μαρτίου θα καθοριστούν οι νέες αξίες των ακινήτων. Το νέο πλάνο των αντικειμενικών , περιλαμβάνει την ενσωμάτωση ακόμη 2.900 περιοχών καθώς και την αύξηση των αξιών σε τοποθεσίες με έντονη τουριστική ζήτηση.

Πως θα επηρεάσει την τσέπη των πολιτών: 

  • Για τον ΕΝΦΙΑ οι νέες αντικειμενικές θα τεθούν σε εφαρμογή το 2020
  • Για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων οι νέες αξίες υπάρχει πιθανότητα να ισχύσουν το 2021 , ώστε οι ιδιοκτήτες να έχουν ένα χρονικό περιθώριο να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.
  • Ο πλούτος των νοικοκυριών στηρίζεται στην ακίνητη περιουσία, με ποσοστό ιδιοκτησίας  80%, που είναι επάνω από το μέσο όρο 70% της ΕΕ . Το σύν/πλήν λοιπόν για τα δημόσια έσοδα και την τσέπη των πολιτών, θα κριθεί από την έκταση και την ένταση των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών, σε σχέση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Η δημοσιονομική  πολιτική: H  νέα αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών, μάλλον  θα αυξήσει τα σχετικά έσοδα του κράτους, αυξάνοντας έτσι και τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.  Αυτό θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών του ΕΝΦΙΑ τα επόμενα έτη . Οι νέες αντικειμενικές θα είναι καθοριστικός παράγοντας του τρόπου με τον οποίο θα επιτευχθεί η περαιτέρω ελάφρυνση. Τόσο η αλλαγή στον υπολογισμό των αντικειμενικών όσο και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αυξήσει την εισπραξιμότητα του φόρου, επιπλέον της φετινής βελτίωσης κατά 110 εκατ. ευρώ.

Το προηγούμενο έτος : Παρατηρήθηκε μεγάλη ανάκαμψη  στην αγορά ακινήτων στην οποία συντέλεσε η εξαγγελία αναστολής ΦΠΑ στην οικοδομή. Ιδιαίτερα οι τιμές εκτοξεύτηκαν στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στα Νότια προάστια, διότι οι ξένοι επενδυτές  έχουν δείξει πως προτιμούν τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Μέχρι το Καλοκαίρι:  Θα οριστικοποιηθούν πλήρως οι αντικειμενικές,  ο δε  δημόσιος τομέας θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό  τα έσοδα  του για το διάστημα Φεβρουαρίου- Ιουνίου,  από τους σχετικούς φόρους  μεταβιβάσεων που θα επισπευσθούν για να προλάβουν τις αυξήσεις  των αντικειμενικών αξιών. Όπως προείπαμε, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί αν  από φέτος ή από το 2021 θα ισχύουν οι νέες αντικειμενικές και για τις  μεταβιβάσεις. Αναμένεται λοιπόν ότι λόγω της αβεβαιότητας, θα είναι πολλοί  αυτοί οι οποίοι θα σπεύσουν  να τακτοποιούσουν αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές,   ειδικά όσοι έχουν ακίνητα σε τουριστικές  περιοχές και περιοχές υψηλής ζήτησης, όπου  αναμένονται αυξήσεις  με το τρέχον σύστημα,  ώστε να επωφεληθούν από το τωρινό καθεστώς .

Την επόμενη τριετία : Θα τονωθεί η αγορά ακινήτων, θα αυξηθεί το  ενδιαφέρον  των επενδυτών. Η έντονη ζήτηση  με την σειρά της  θα  αυξήσει την αξία των ακινήτων. Όσον αφορά την ανάπτυξη,  ο οικοδομικός κλάδος θα δημιουργήσει περιθώρια αύξησης του ΑΕΠ που μπορούν να ξεπεράσουν σε απόλυτη αξία τα 20δις τον χρόνο ίσως και σε βάθος 3ετίας.