Νέες απειλές του Πάνου Καμμένου κατά της κυβέρνησης με αφορμή τον «Κλεισθένη Ι»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο Πάνος Καμμένος απειλεί για μια ακόμα φορά να ρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, αυτή τη φορά για τον “Κλεισθένη Ι”.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που εισάγει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι το πεδίο… δράσης του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου καθώς ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπερψηφίσει τον «Κλεισθένη», απειλώντας για μια ακόμη φορά τη συνοχή της κυβέρνησης.

Η συνάντηση με τον Γ.Πατούλη

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, σχετικά με την θέσπιση της απλής αναλογικής στις ερχόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ απάντησε ότι βλέπει θετικά την πρόταση για ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Πάνος Καμμένος διεμήνυσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛΛ, παρότι η ψήφος είναι κατά συνείδηση, ότι – όπως και ο πρώην δήμαρχος Πάρου κ. Ραγκούσης είναι υπέρ του 3% – αυτό θα βοηθήσει στην κυβερνητική επιλογή της απλής αναλογικής και στην κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών και θα επιδιωχθεί να γίνει αποδεκτό από τον αρμόδιο υπουργό». Η θέση αυτή του Πάνου Καμμένου σημαίνει ότι εάν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν την διάταξη αυτή, δεν θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς δεν το ψηφίζουν τα άλλα κόμματα.

Η πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ

Η συνάντηση Πατούλη-Καμμένου έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών Κλεισθένης Ι στην Αυτοδιοίκηση και τη χώρα γενικότερα.  Κατά τη συζήτηση, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο όχι μόνον δεν μεταρρυθμίζει την Αυτοδιοίκηση, αλλά αντίθετα την απορρυθμίζει και του επισήμανε πως θα οδηγήσει τους Δήμους σε ακυβερνησία, επιβαρύνοντας τη ζωή των πολιτών.

Σχολιάζοντας την προωθούμενη ρύθμιση για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πατούλης επισήμανε στον συνομιλητή του πως σε περίπτωση που ισχύσει, οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα καθώς θα καλούνται να συναλλάσσονται καθημερινά με ένα κατακερματισμένο δημοτικό συμβούλιο.

Οι απόψεις της ΚΕΔΕ

Ιδιαίτερα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εστίασε στο ενδεχόμενο να αποκτήσουν πρόσβαση στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης οι «δυνάμεις των άκρων» και πολιτικοί εκφραστές του λαϊκισμού, του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους, όπως ανέφερε, κυρίως για περιοχές της χώρας που είναι εθνικά «ευαίσθητες». Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ανάγκη να μπει ένα πλαφόν στο ποσοστό εισόδου παρατάξεων στα δημοτικά συμβούλια. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Πατούλης τόνισε πως απαιτούνται άμεσα μεταρρυθμίσεις ουσίας με έμφαση στην αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με στόχο τη διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Από το newsroom του Economico.gr με τη συνεργασία του Newmoney.gr