Νέες αξιώσεις αναδρομικών έως 24.000 ευρώ στο δημόσιο και τα ειδικά μισθολόγια

 

Νέες αξιώσεις αποζημίωσης εγείρουν κλάδοι εργαζομένων στο δημόσιο και ένστολοι. Έτσι, ανεβαίνει ο λογαριασμός των δικαστικών διεκδικήσεων για αναδρομικά και αποκατάσταση μισθών καθώς, πέραν από τις τελεσίδικες αποφάσεις που η κυβέρνηση αρνείται να εκτελέσει εδώ και 4 χρόνια, έρχεται και η κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα δώρα και τον Νόμο Κατρούγκαλου.

Χθές εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ επισκέφθηκαν το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας αναδρομικά την πλήρη μισθολογική και συνταξιοδοτική αποκατάσταση εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα το 2013 ως «πλεονάζον προσωπικό». Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας  ελάμβαναν το 75% των αποδοχών τους χωρίς να εργάζονται, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε το μέτρο και τούς επαναπροσέλαβε το 2015.

Η ΑΔΕΔΥ έλαβε την απάντηση πως ο νόμος ήδη υπάρχει, αλλά είναι θέμα των αρμοδίων υπουργών να υπογράψουν τις αποφάσεις. Προς το παρόν, όπως έλεγαν οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων, το έχει κάνει πράξη μόνον το υπουργείο  Υγείας. Την ίδια στιγμή, για τους εργαζόμενους στο υπουργείο Υγείας επίσης, γινόταν γνωστό ότι Πρωτοδικεία της χώρας καταρρίπτουν πλέον ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που επήλθαν πριν 2 χρόνια στους μισθούς των ιατρών του ΕΣΥ, κατ’εφαρμογήν του ν.4472/2017 για τα ειδικά μισθολόγια.

Όπως αναφέρουν οι αποφάσεις, «αποδεικνύεται ότι με τη θέση σε ισχύ του Ν. 4472/2017 οι καθαρές αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ, μειώθηκαν έτι περαιτέρω» αντί να αυξηθούν  μετά τις μειώσεις που είχαν υποστεί ήδη το 2012! Οι νέες αξιώσεις των ιατρών του ΕΣΥ για αναδρομικά εκκινούν από 19 Μαΐου 2017, φτάνουν και στα 19.000 – 24.000 ευρώ και θα κριθούν πλέον στα Εφετεία –όπως και η προοπτική αποκατάστασης των μισθών τους στο εξής.

Στο θέμα της «αποκατάστασης» των περικοπών,

-Μετά το υπουργείο Οικονομικών, και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έφερε στη Βουλή προς ψήφιση διάταξη για αυξήσεις στους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους του υπουργείου της,  «ξηλώνοντας» έτσι από τώρα το Ενιαίο Μισθολόγιο και τις ρυθμίσεις του ν. 4472/2017, με τις οποίες οι παλαιοί συνάδελφοί τους διέσωσαν ένα μέρος του μισθού τους από τις περικοπές, σαν «προσωπική διαφορά». Ανοίγει έτσι ο δρόμος και για μισθολογικές διεκδικήσεις από άλλα υπουργεία, το κόστος των οποίων οι θεσμοί το αποτιμούν σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

-Οι στρατιωτικοί ζητούν τα 2,77 ευρώ την ώρα που από τις 19.5.2017 προβλέπει ο ν.4472/2017 να παίρνουν σαν αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, αλλά το υπουργείο Άμυνας δεν τους τα καταβάλλει! Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση κατά των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, επειδή δεν τους δίνουν την αποζημίωση νυκτερινής απασχόλησης, όπως ο νόμος ορίζει και το Ανώτατο Δικαστήριο, κρίνοντας ως επείγον το θέμα, προσδιόρισε την εκδίκαση της υπόθεσης σε πολύ σύντομο σχετικά χρόνο, για τη 13η Μαΐου 2019, στο Στ΄ Τμήμα του.

Και όλα αυτά, ενώ εκκρεμεί στο ΣτΕ η εκδίκαση των προσφυγών για τον Νόμο Κατρούγκαλου, που θεωρείται «η μητέρα όλων των μαχών», καθώς απειλεί να εκτοξεύσει το σύνολο των διεκδικήσεων σε δυσθεώρητο ύψος δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του mewmoney.gr (ρεπορτάζ Κωστής Πλάντζος)

 

Καμία δημοσίευση για προβολή