Νέες διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας ανακοίνωσε η Μόσχα. Έκκληση Ζελένσκι για τετ α τετ με τον Πούτιν. Οι τελευταίες εξελίξεις

Έκκληση Ζελένσκι για τετ α τετ με τον Πούτιν

Εκ νέου έκκληση για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ σήμερα Δευτέρα αναμένεται ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, πιθανότατα με τηλεδιάσκεψη, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Αυτά, ενώ οι μάχες στα ουκρανικά εδάφη μαίνονται για 18η συνεχή ημέρα με τη Ρωσία να περικυκλώνει πόλεις – κλειδιά και να βρίσκεται μια ανάσα από την εισβολή στο Κίεβο.

Μέγα στοίχημα η συνάντηση Πούτιν -Ζελένσκι

Αν και κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, αντίστοιχα, δεν επετεύχθη κάποια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, τα τελευταία 24ωρα οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για μικρή πρόοδο στις συνομιλίες των δύο πλευρών, η οποία ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα των διαπραγματεύσεων σε αυτή τη φάση.

  • «Υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια στις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως μου έχουν μεταφέρει οι ρώσοι διαπραγματευτές» ισχυρίστηκε την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Πεσκόφ, σύμφωνα με τις οποίες  το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων, αλλά θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη για να παράγει αποτελέσματα.

«Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Θεωρητικά, είναι πράγματι πιθανό» είπε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν ότι μια συνάντηση μεταξύ Ρώσου και Ουκρανού προέδρου μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι «πρώτα, οι αντιπροσωπείες και οι υπουργοί πρέπει να κάνουν μέρος των εργασιών που απαιτούνται για να διασφαλίσουν ότι οι πρόεδροι δεν θα συναντηθούν μόνο και μόνο για να συναντηθούν, αλλά θα πραγματοποιήσουν επαφές που θα αποφέρουν αποτελέσματα».

«Η θέση της Ρωσίας δεν είναι μυστική, έχει διατυπωθεί και τεθεί υπόψη των ουκρανών διαπραγματευτών. Περιμένουμε να λάβουμε τις διευκρινίσεις τους» πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ζελένσκι: «Θέλω διαπραγματεύσεις με χειροπιαστά αποτελέσματα»

Εκ νέου έκκληση για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος ελπίζει το Ισραήλ να βοηθήσει έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ιερουσαλήμ, χάρη στη «σημαντική θετική επιρροή» του ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ στη ρωσική ηγεσία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζελένσκι είπε ότι τα κλιμάκια διαπραγμάτευσης των δύο χωρών συζητούν «συμπαγείς» προτάσεις και δεν «ανταλλάσσουν τελεσίγραφα».

Οι τελευταίες εξελίξεις όπως καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο:

  • Αργοπεθαίνει και αντιστέκεται η μαρτυρική Μαριούπολη. Είναι 13 μέρες που χιλιάδες άνθρωποι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, υπομένουν το κρύο, το σκοτάδι, την πείνα, τη δίψα, στη μαρτυρική Μαριούπολη. Τρέμουν να βγάλουν τα κεφάλια τους από τα παράθυρα, που βλέπουν μόνο όσο φέγγει το φως της μέρας, που το κρύο τούς περονιάζει, που πεθαίνουν αβοήθητοι, που δεν μπορούν να φύγουν, που κανείς δεν μπορεί να τους πλησιάσει, τόνοι βομβών ισοπεδώνουν την πόλη, ό,τι έχει μείνει από την πόλη, το περίφημο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, για το οποίο ο Ερυθρός Σταυρός θέτει όλους προ των ευθυνών τους. Οι νεκροί στην μαρτυρική πόλη – άμαχοι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους –  έφτασαν τους 2.187. Τόσοι είπαν ότι πέθαναν σε 12 μέρες βομβαρδισμών. Εκατό βόμβες χτύπησαν την πόλη το τελευταίο 24ωρο είπαν.
  • Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν θεωρεί πιθανό τον αποκλεισμό του Κιέβου τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται στο Μικολάιφ και το Χάρκοβο.
  • Η Ρωσία έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα από την αρχή της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, όπως μετέδωσαν σήμερα οι Financial Times και η Washington Post, επικαλούμενες αξιωματούχους των ΗΠΑ.

    Το προσωπικό του Τσερνόμπιλ που είναι υπεύθυνο για τις εγκαταστάσεις των ραδιενεργών αποβλήτων έχει σταματήσει να πραγματοποιεί επισκευές που σχετίζονται με την ασφάλεια, επειδή είναι εξαντλημένο, καθώς δεν έχουν ξεκουραστεί καθόλου από τη στιγμή που η Ρωσία κατέλαβε το σημείο τον περασμένο μήνα, δήλωσε η Ουκρανία στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.
  • Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» ανέφερε ότι «ο Πούτιν βλέπει τη δημοκρατία σαν πανδημία. Μια πανδημία από την οποία φοβάται τη μόλυνση. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες και τα συμφέροντά μας».

  • Ο Ζελένσκι ανέφερε στο Twitter ότι είχε σήμερα επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον αλλά και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας.Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε χθες στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να αναζητεί περισσότερους τρόπους για να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας.

  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι βάρβαρες ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δοκιμάζουν μόνο την Ουκρανία αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα.

  • Ο Ζελένσκί κάλεσε χθες τις αμερικανικές εταιρείες Microsoft και Oracle καθώς και τη γερμανική SAP να σταματήσουν της υπηρεσίες υποστήριξης των προϊόντων τους στη Ρωσία.

  • Eπίσκεψη σε στρατιωτικό νοσοκομείο πραγματοποίησε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Συνομίλησε με τραυματίες και υγειονομικούς προκειμένου να τους εμψυχώσει.

    Τη φωτογραφία δημοσίευσε το Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

  • «Σήμερα, σκοτώθηκε ένας Αμερικανός δημοσιογράφος στην Ουκρανία. Πριν από αυτόν ήταν και άλλοι που στοχοποιήθηκαν, δολοφονήθηκαν, τραυματίστηκαν ή απήχθησαν», αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter. «Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους τους δημοσιογράφους τους οδηγεί το θάρρος και ένα ιδανικό: η ελευθερία της ενημέρωσης. Αυτή η ελευθερία είναι θεμελιώδης για τις δημοκρατίες μας», αναφέρει ο Μακρόν.

  • Αγωνιώδη έκκληση προς τους ανά τον κόσμο Έλληνες να κινητοποιηθούν ώστε να αποτραπεί ο επαπειλούμενός αφανισμός της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία, απηύθυνε, μέσα από υπόγειο καταφύγιο της βομβαρδιζόμενης από τα ρωσικά στρατεύματα Μαριούπολης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο.

  • Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε σήμερα για το «χειρότερο σενάριο» στη Μαριούπολη, μια πολιορκημένη πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, εάν οι εμπόλεμοι «δεν καταλήξουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική συμφωνία».

  • Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είχε συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, κατά την οποία συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να σταματήσει η επιθετικότητα της Ρωσίας.

  • Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι περισσότεροι από 140.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τις ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία.

  • Αίσθηση έχει προκαλέσει ένα βίντεο που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας στο Twitter, μέσω του οποίου η Βουλή της χώρας θέλει να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την εισβολή των Ρώσων. Στο εν λόγω βίντεο χρησιμοποιείται το Παρίσι ως τόπος βομβαρδισμών. Ειδικότερα, το βίντεο ξεκινάει με μια τουρίστρια να φωτογραφίζεται στον «πύργο του Άιφελ», όταν ξαφνικά μαχητικά αρχίζουν να βομβαρδίζουν τη γαλλική πρωτεύουσα. Με τον τρόπο αυτό, η ουκρανική Βουλή επιχειρεί να δείξει πως, αν επικρατήσει ο Πούτιν, ανοίγει ο δρόμος ακόμα και για εισβολή της Ρωσίας στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

  • Η Ρωσία δήλωσε χθες ότι σε επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του Γιαβορίφ σκότωσε μέχρι και 180 ξένους μισθοφόρους και κατέστρεψε πολλά ξένα όπλα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον ξένων μισθοφόρων.
  • Περισσότεροι από 250 πολίτες συνελήφθησαν χθες Κυριακή στη Ρωσία επειδή διαδήλωναν κατά των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση. «Τουλάχιστον 268 άνθρωποι έχουν ήδη συλληφθεί σε 23 πόλεις», έγραψε στον ιστότοπό της η OVD-Info, μια ΜΚΟ που παρακολουθεί τις διαδηλώσεις.
  • Η Τουρκία και η Ελλάδα φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, η οποία άλλαξε με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Anadolu.
  • Η Ουκρανία εργάζεται με το Ισραήλ και την Τουρκία ως μεσολαβητές για να «κλειδώσουν» ο τόπος και το πλαίσιο ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, ανέφερε σύμβουλος του Ζελένσκι. «Όταν βρεθεί κοινός τόπος, θα υπάρξει συνάντηση. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», είπε.

Καμία δημοσίευση για προβολή