Νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν εκλέγει σκληροπυρηνικό πρόεδρο και το Ισραήλ ετοιμάζεται για επιχειρήσεις

Την εντολή για επιτάχυνση των προετοιμασιών για πιθανή σύγκρουση με το Ιράν έδωσε σε συγκεκριμένες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ο Α/ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ, αντιστράτηγος Αβίβ Κοτσάβι, μετά την εκλογή στη θέση του προέδρου της χώρας του σκληροπυρηνικού Ιμπραήμ Ραΐσι.

Τρέχοντας να προλάβουν τον Ραΐσι

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, η απόφαση του αντιστράτηγου υπαγορεύεται από τις εξελίξεις στην Τεχεράνη: στις 3 Αυγούστου ο Ραΐσι αναλαμβάνει καθήκοντα και μια από τις πρώτες κινήσεις του θα είναι να σχηματίσει νέο εθνικό συμβούλιο ασφαλείας, το οποίο θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχό του.

Παρότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να υπάρξει νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ραΐσι στις πρώτες δηλώσεις που έκανε μετά την εκλογική νίκη του, ξεκαθάρισε ότι οι διεθνεις σχέσεις της χώρας δεν πρόκειται να υπαγορεύονται από τη συμφωνία αυτή, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι η πιθανότητα για μια νέα συμφωνία για τα πυρηνικά με το καθεστώς Ραΐσι είναι πολύ μικρή.

Συναντήσεις στην Ουάσινγκτον

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κοτσάβι μετέβη στην Ουάσινγκτον και συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό Μαρκ Μάιλι, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να προσπαθήσουν να «αναστήσουν» την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά και να παρουσιάσει στοιχεία που δείχνουν ότι η Τεχεράνη δεν τηρεί τη συμφωνία, αλλά ουσιαστικά «κλέβει» προωθώντας και το στρατιωτικό σκέλος του προγράμματος.

Από την άλλη, πάντως, οι συνυπογράφουσες την αρχική συμφωνία χώρες πιέζουν τις ΗΠΑ να επιστρέψουν σε αυτή, θεωρώντας ότι μόνο έτσι μπορεί να ελεγχθεί το Ιράν πριν αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο. Πάντως, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να… τρέξει για να υπογράψει μια νέα συμφωνία με το Ιράν.

Καμία δημοσίευση για προβολή