Νέες εντάσεις στη Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο είπε «όχι» σε δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Σε δικαστικό «πόλεμο» μεταξύ Λονδίνου και Εδιμβούργου μετατρέπεται η πρόθεση της Σκωτίας να πραγματοποιήσει νέο δημοψήφισμα διεκδικώντας την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις 18 Μαΐου του 2022 βγήκε το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών της Σκωτίας. Τότε, η Νίκολα Στέρτζον, με το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα (SNP), κέρδισε με διαφορά την πλειοψηφία της σκωτικής βουλής (Holyrood). Και είναι αλήθεια πως η Νίκολα Στέρτζον κατέκτησε για τρίτη συνεχή θητεία την πρωθυπουργία της χώρας με το επίκεντρο της προεκλογικής της εκστρατείας την άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας. Η πιθανή ημερομηνία μάλιστα είχε οριστεί στις 19 Οκτωβρίου του 2023.

«Όχι» σε νέο δημοψήφισμα

Όμως την Τετάρτη, η ίδια και η πλειοψηφία του Holyrood δέχτηκαν ένα ισχυρό «χαστούκι». Στις 9:45 τοπική ώρα ο Σκωτσέζος δικαστής Λόρδος Ριντ αποφάνθηκε: «Το δικαστήριο ομόφωνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω νομοσχέδιο σχετίζεται σε θέματα κατοχυρωμένα στο Γουέστμινστερ. (…) η σκωτική βουλή δεν έχει την αρμοδιότητα να νομοθετήσει για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας».

Η απάντηση της Νίκολα Στέρτζιον μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Τwitter ήταν άμεση. «Απογοητευμένη, αλλά σέβομαι την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου», το οποίο όπως τόνισε «δεν γράφει νόμους, απλά τους ερμηνεύει» πετώντας έτσι το μπαλάκι στο Γουέστμινστερ. Και συνέχισε επικρίνοντας έντονα το καθεστώς κατά το οποίο συνυπάρχουν τα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου: «Ο νόμος που δεν επιτρέπει στη Σκωτία να επιλέξει μόνη της το δικό της μέλλον χωρίς την έγκριση του Γουέστμινστερ αποδεικνύει ότι είναι μύθος η αντίληψη του Ηνωμένου Βασίλειου για μια εθελοντική συνεργασία».

«Η σκωτική δημοκρατία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί»

Μάλιστα, στις 11:30 τοπική ώρα, η πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει επίσημο διάγγελμα για την απόφαση με βασικό μήνυμα της ομιλίας να είναι ότι «η σκωτική δημοκρατία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί». Υπογράμμισε δε ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι ένα ντε φάκτο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία ήρθε μετά από ακροάσεις τον προηγούμενο μήνα της σκωτικής και βρετανικής κυβέρνησης αντίστοιχα, ενισχύει τη θέση του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον νόμο είναι μόνο στο χέρι της βρετανικής κυβέρνησης να δώσει το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας οποιουδήποτε άλλου έθνους της χώρας καθώς εκείνη δημιούργησε τις «παράλληλες» βουλές.

Το προηγούμενο δημοψήφισμα

Υπενθυμίζεται ότι το Γουέστμινστερ είχε νομοθετήσει μόλις το 2014 να γίνει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκωτία, όμως οι Σκωτσέζοι αποφάσισαν με 55% να παραμείνει η χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κύριο «χαρτί» για την Σκωτία σχετικά με την αναγκαιότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος το γεγονός ότι το ερώτημα τέθηκε στον λαό πριν την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου – και κυρίως της Αγγλίας – να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πλευρά του Λονδίνου επέλεξε να κατευνάσει τα πνεύματα. Ο υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης για θέματα της Σκωτίας, Άλιστερ Τζακ, δήλωσε ότι «όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με την κυβέρνηση της Σκωτίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και μοιραζόμαστε».

Παραμένει η πολιτική σύγκρουση

Η απάντησή του βέβαια έρχεται μετά από μια καθησυχαστική απόφαση για τη βρετανική κυβέρνηση. Είναι αλήθεια πως το Γουέστμινστερ κερδίζει λίγο χρόνο, καθώς πλέον δεν μπορεί να δεχτεί την ίδια θεσμική πίεση. Όμως η πολιτική αντιπαράθεση παραμένει και αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ τα δύο παραδοσιακά κόμματα της Βρετανίας κινδυνεύουν με «εξαΰλωση» στις εθνικές εκλογές, όσο το SNP συνεχίζει να κερδίζει ψήφους με την πολιτική υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η Στέρτζον έχει ως υπεράσπισή της τη νίκη της στις προηγούμενες εκλογές, ενώ η πλευρά της Αγγλίας έχει πια την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο παλμός της αντίδρασης του σκωτικού λαού θα φανεί εντονότερα τις επόμενες ημέρες, ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου, οι Σκωτσέζοι παραμένουν διχασμένοι με οριακά μεγαλύτερο ποσοστό να τάσσεται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή