Νέες επενδύσεις για μονάδες φυσικού αερίου προωθεί η Ελλάδα. Οι ελλείψεις στις υποδομές απορρόφησης ΑΠΕ καθιστούν δύσκολη την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε.

Προς υλοποίηση βρίσκονται στην Ελλάδα οι νέες στρατηγικές επέκτασης της χρήσης φυσικού αερίου και μάλιστα με υψηλές ταχύτητες, στα πλαίσια του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, κόντρα στο ευρωπαϊκό πνεύμα και ενώ το φυσικό αέριο καλύπτει ήδη το 40%-45% του μείγματος, προωθούνται νέα επενδυτικά σχέδια για μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου, που σχεδιάστηκαν για να καλύψουν το κενό της λιγνιτικής παραγωγής.

Συνεχίζονται οι επενδύσεις για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου

Οι επενδύσεις για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της χώρας συνεχίζονται και μάλιστα επιδοτούμενες από τους παλαιούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που με ρυθμιστική απόφαση είδαν τα τέλη χρήσης τους να αυξάνονται για να μειωθεί το κόστος των νέων συνδέσεων.

Ο κλιματικός νόμος δεν προβλέπει κανένα κίνητρο για χρήση αντλιών θερμότητας που προτείνει η Ε.Ε., αλλά αντίθετα παραμένει προσανατολισμένος στη χρήση του φυσικού αερίου για θέρμανση.

Δίνει παράταση ζωής στο πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, αλλά και των οχημάτων μηχανής εσωτερικής καύσης έναντι της ηλεκτροκίνησης, η ανάπτυξη της οποίας –αν και ξεκίνησε δυναμικά– έχει ανακοπεί λόγω της καθυστέρησης τοποθέτησης ταχυφορτιστών.

Εχει ωστόσο συμπεριλάβει ρυθμίσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, που καθιστά υποχρεωτική η Ε.Ε. από το 2026 και μετά.

Η οξύμωρη ελληνική πραγματικότητα

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η  οξύμωρη αυτή ελληνική ενεργειακή πραγματικότητα, σε συνδυασμό και με το μείζον πρόβλημα της έλλειψης υποδομών δικτύων για την απορρόφηση της παραγωγής των ΑΠΕ, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη των νέων στόχων της Ε.Ε., καθώς έρχεται σε ευθεία σύγκρουση και με τον προγραμματισμό μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου.

Είναι ενδεικτικές επ’ αυτού οι αντιδράσεις, που όπως μεταφέρουν αρμόδιοι παράγοντες εκφράστηκαν από την πλευρά του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος διαχειρίζεται τα δίκτυα υψηλής πίεσης φυσικού αερίου, στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής για την αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, η οποία εάν κινηθεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων περιορίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα του ΔΕΣΦΑ και ανατρέπει τα επιχειρηματικά πλάνα των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών, εταιρεία που μόλις πρόσφατα περιήλθε στον έλεγχο της Italgas.

«Χρειάζεται αλλαγή του δόγματος ενεργειακής πολιτικής και ένας καλά οργανωμένος επανασχεδιασμός για να τρέξουν οι απαραίτητες επενδύσεις και να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στους νέους στόχους της Ε.Ε.», τονίζει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παράγοντας με γνώση των τεκταινομένων στην ενεργειακή αγορά.

Καμία δημοσίευση για προβολή