Νέες προειδοποιήσεις και ρεκόρ κρατικών υποβαθμίσεων από τον οίκο αξιολόγησης Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020 προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 33 χωρών.

Ο οίκο αξιολόγησης μάλιστα προειδοποιεί ότι η αρνητική αξιολόγηση θα έχει συνέχεια, καθώς οι επιπτώσεις από την πανδημία του κοροναϊού συνεχίζουν να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις οικονομίες.

Ο Τζέιμς Μακ Κόρμακ επικεφαλής στη Fitch για τις αξιολογήσεις των χωρών, αναφέρει ότι ο οίκος έχει χαρακτηρίσει επίσης τις προοπτικές για 40 χώρες σε αρνητικές, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν οι μετέπειτα αξιολογήσεις να υποβαθμισθούν.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές βρίσκεται και η Ελλάδα, μετά από έκτακτη αξιολόγηση της Fitch τον Απρίλιο, ακολουθώντας την αναβάθμιση του οίκου της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας τον Ιανουάριο από «ΒΒ» σε «ΒΒ-» με θετικές προοπτικές, απέχοντας 2 μόλις βαθμίδες από την επενδυτική διαβάθμιση.

Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε θέσει τις προοπτικές αρνητικές για 40 χώρες ή οντότητες, αναφέρει ο Μακ Κόρμακ, «σε μία περίοδο κατά την οποία υποβαθμίσαμε την αξιολόγηση για 3 χώρες», συμπληρώνει. Ανάμεσα στις χώρες που ο οίκος έχει υποβαθμίσει το αξιόχρεος τους περιλαμβάνονται οι Βρετανία, Αυστραλία και Χονγκ Κονγκ.

Ο Fitch έχει προειδοποιήσει από τον Μάιο με έκθεσή του ότι οι κρατικές αθετήσεις πληρωμών ενδέχεται να ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2020 εξαιτίας του κοροναϊού και της βύθισης των τιμών του πετρελαίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του έχει σημάνει συναγερμό υποστηρίζοντας ότι το παγκόσμιο δημοσιονομικό χρέος μπορεί να εκτιναχθεί στο 100% του παγκοσμίου ΑΕΠ, που θα συνιστά ρεκόρ όλων των εποχών.