Νέες συνθήκες στη ζωή μας από τον κοροναϊό – Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων, το εμβόλιο, τα νορμάλ και τα ακραία σενάρια προστασίας του πληθυσμού

ECDC: όλα τα κρούσματα της μετάλλαξης

“Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνία από την εξάπλωση του κοροναϊού είναι ο πανικός και η κορονολαγνεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που κερδοσκοπούν στην αδυναμία διαχείρισης του φόβου μας” επισημαίνει ειδικός επιστήμων στο economico, τη στιγμή κατά την οποία:

  • Διεθνώς έχουν ανακοινωθεί 82.150 κρούσματα και 2.801 θάνατοι σε 44 χώρες.
  • Τα αποδεδειγμένα κρούσματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί στην Ελλάδα είναι επτά, με τα δύο τελευταία να βρίσκονται στα νοσοκομεία αναφοράς (“Σωτηρία” και “Αττικόν”, μετά από πρώτη εξέτασή τους, με “θετικό” αποτέλεσμα, το Σάββατο στο Ινστιτούτο της Ιατρικής Σχολής στο “Λαϊκό”). Σύμφωνα με τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων της χώρας μας, κ. Τσιόδρα, αυτή τη στιγμή, η γειτονική Ιταλία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων, ενώ υπάρχει ανησυχία μεγαλύτερης διασποράς του ιού.
  • Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι πως η μάχη για την ανάσχεση του ιού θα είναι πολύμηνη, ενώ υπάρχουν φόβοι μετάλλαξής του, γεγονός που οδηγεί στην υπόθεση ότι θα έχουμε πιθανή επιδημία κάθε χειμώνα.
  • Το εμβόλιο, για το οποίο υπάρχουν εσπευσμένα έρευνες από 20 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες, θα χρειαστεί αρκετό χρόνο πριν μπει στην κυκλοφορία, δεδομένου ότι τα διεθνή πρωτόκολα επιβάλουν ενδελεχείς κανόνες ελέγχου και παραγωγής ενός νέου εμβολίου.
  • Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή και στην οικονομία είναι ανησυχητικές. Ειδικά στην Ελλάδα, που επιχειρεί να ανακάμψει, ο κοροναϊός ρίχνει ήδη τη σκιά του, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας το 2020 κατά 0,1% έως 0,3% (αν και η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει για την ώρα στην θέση της για αύξηση του ΑΕΠ 2,5%).
  • Στο διεθνές περιβάλλον υπάρχουν φόβοι ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα υποστεί  μείωση της τάξης του 0,1% (ΔΝΤ) ή του 1% (Παγκόσμια Τράπεζα) και τα χρηματιστήρια κινούνται πλέον στο επίπεδο της διόρθωσης (απώλειες που ξεπερνούν το 10%). Ήδη, ανεξάρτητα ινστιτούτα κάνουν λόγο για απώλειες από 1 έως 3 τρις δολάρια από τον παγκόσμιο κύκλο εργασιών.

Νορμάλ και ακραία σενάρια στην Ελλάδα

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την πιθανή εξάπλωση του ιού, έχοντας ήδη κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς του υπουργείου Υγείας και έχοντας επεξεργαστεί, ως έχει υποχρέωση, σενάρια αντίδρασης των κρατικών φορέων για κάθε ενδεχόμενο – ακόμη και ακραίου, όπου τα πράγματα ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο.

Πέραν των μέτρων προφύλαξης και προστασίας του πληθυσμού που έχουν ανακοινωθεί, “στο συρτάρι” υπάρχουν και σχεδιασμοί ακραίων συνθηκών, με βάση τους οποίους έχουν προβλεφθεί:

  • επίταξη σχολείων για δημιουργία ειδικών θεραπευτικών κέντρων,
  • πλωτά νοσοκομεία για μετανάστες,
  • ακόμα και απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές που θα προσβληθούν.
  • εφαρμογή εκτάκτων μέτρων ασφαλείας σε περιοχές καραντίνας

Αυτά όμως, επεναλαμβάνεται, είναι σενάρια που οφείλει ένα σωστό σύστημα συγκροτημένης προστασίας των πολιτών να προβλέπει για κάθε ενδεχόμενο.

Κατά τα άλλα, μια νορμάλ στοιχειώδης προφύλαξη απαιτεί από τον καθε πολίτη να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του κοροναϊόυ με μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως είναι τα αυστηρά μέτρα υγιεινής που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας και δημιουργούν μια στοιχειώδη γραμμή άμυνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή