Nelly: Η μετάλλαξη του κορονοϊού που φοβίζει τους επιστήμονες

coronavirus covid-19 pandemic outbreak virus background concept

Πιο μεταδοτική και, πιθανώς, πιο θανατηφόρα η βρετανική μετάλλαξη

Οι λόγοι που αυτή η μετάλλαξη φοβίζει τους επιστήμονες και τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο είναι δύο: Κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό και, πιθανώς, και πιο θανατηφόρο. Και, ως εκ τούτων, εντείνει την παγκόσμια αγωνία για ένα ενδεχόμενο τρίτο, και βαρύ, κύμα της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη διασπορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης καταγράφεται μέχρι στιγμής στην Βρετανία. Εκεί, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον και ο  επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς, ο «βρετανός Τσιόδρας», δήλωσαν χθες ότι οι έρευνες τους παρέχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι οι οποίοι προσβλήθηκαν από το νέο στέλεχος του ιού έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

«Σε σύγκριση με τον παλιό ιό», φαίνεται ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος για εκείνους που έχουν τη νέα παραλλαγή», είπε ο Πάτρικ Βάλανς εξηγώντας:

«Αν πάρουμε (…) έναν άνδρα γύρω στα 60, κατά μέσο όρο ο κίνδυνος είναι ότι για κάθε 1.000 ανθρώπους που θα προσβληθούν, περίπου οι 10 αναμένεται ότι, δυστυχώς, θα πεθάνουν από τον ιό. Με τη νέα παραλλαγή, από τους 1.000 μολυσμένους ανθρώπους, ενδέχεται να πεθάνουν γύρω στους 13 ή 14».

Εχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα στην Ελλάδα

Χθες και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ανέβασε επίπεδο συναγερμού για τις νέες μεταλλάξεις. Αύξησε σε «υψηλή/πολύ υψηλή» την αξιολόγησή του για τους υγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με τα νέα στελέχη του ιού έναντι «υψηλής» που ήταν στη πρώτη εκτίμησή του στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στην Ελλάδα, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού, και καταγράφηκαν κυρίως σε ανρθώπους που ήρθαν από το εξωτερικό. Ορισμένα ακόμη, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε πως «τα στελέχη αυτά έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές», αλλά επεσήμανε ότι «δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή η όποια συνεισφορά τους στην επιδημία».

Ως ενθαρρυντικό, πάντως, κατέγραψε το γεγονός ότι στην Βρετανία, όπου υπάρχει και το πιο έντονο αποτύπωμα της νέας μετάλλαξης, τα μέτρα προστασίας απέδωσαν και η πανδημία υποχωρεί.

Οι φόβοι για το τρίτο κύμα

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι  «πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτικό».

«Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει», είπε, «δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος».

Aπό το healthmag.gr 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή